A vesebetegek, de legfőképpen a dializált betegek, szinte állandó küzdelmet folytatnak a magas vérnyomással. Mindez azért van, mert a vesék szabályozó szerepe a vérnyomásban rendkívül fontos. Mivel hazánkban, egyes felmérések szerint, minden harmadik ember magas vérnyomásos betegségben szenved, erre érdemes odafigyelni. Úgy kell megközelíteni, hogy a magas vérnyomás okozhat vesebetegséget, de megfordítva is igaz. A szabályozó szerep leegyszerűsítve úgy következeik be, hogy amikor a vérnyomás emelkedni kezd, a vese fokozza a kiválasztást, ezzel csökkentve a vértérfogatot. Ellenkező esetben pedig csökkenti a só- és vízkiválasztást.

Feleségem esetében eleinte csak kicsit emelkedtek a vérnyomás értékei, melyeket kevés gyógyszerrel szabályozni lehetett. Mivel a veseműködése gyorsan leállt, így a vérnyomása ugrásszerűen megemelkedett. Sok időbe telt a megfelelő gyógyszer kiválasztása, valamint az adagolás beállítása, melyhez többször használt 24 órás mérőkészüléket. Egy idő után szervezete úgymond beállt a 150-160/ 80-90 szintre, mely értékek mellett érezte magát a legjobban. A vérnyomás mérése nagyon fontos volt, hiszen előfordult olyan helyzet, hogy nem is vette észre a 180-ra felszaladt értéket. Abban az időben rá sem gondoltunk, hogy sok-sok évvel később az alacsony vérnyomás okozhat problémát.

A végstádiumban lévő vesebetegnek le kell győzni ezeket a nehézségeket. A jó erőnlét megőrzéséért mindent el kell követni.

Alapvetően a betegségről keveset tudtunk, ezért a megtudni minél többet, lett a jelszó. A kezelőorvosoktól kezdettől fogva biztató szavakat hallottunk. A betegség sajnos nem gyógyítható, de a kezelések hatékonyságát és életkorát is figyelembe véve jó esély van az életminőség megőrzésére.

Megélni a jelent úgy, hogy legyen jövő. Az elkövetkező 23 évben végig ezt követtük.