A sok nehézségekkel tarkított 1989-es év után, egy új gyógyszer megjelenésével, minőségi változás következett be a vérszegénységben szenvedő vesebetegek életében.

A vörösvértestek a csontvelőben képződnek, fejlődésük 4-5 napig tart. Számuk egy felnőtt ember 1 mm³ vérében átlagosan 4-5 millió, a férfiaknak általában valamivel több, mint a nőknek. A vörösvérsejtek átlagos élettartama 120 nap, a lépben és a májban bomlanak le.

Az EPREX nevű svájci gyógyszer lett feleségem számára is a „csodaszer”, mely tartalmazta az eritropoetin /EPO/ nevű hormont. Már említettem, hogy ez a hormon a csontvelőre hatva, serkenti a vörösvértest képzést. Olyan esetben, ahol nincs veseműködés ez rendkívül fontos, hiszen ezt a hormont a vese állítaná elő. A rendszeres hormonellátás hatására javul a szövetek oxigénellátottsága, mely a fizikai és szellemi teljesítőképesség növekedéséhez vezet. Nem véletlen, hogy az EPO doppingszerré vált.

Igen drága gyógyszerről volt szó, valamint kezdetben kis mennyiség állt rendelkezésre, így elsősorban azok a betegek kapták, akik rendszerese vértranszfúzióra szorultak. A párom rendszeresen kapott vért és egyre jobban jelentkezett nála a kapott vérrel szembeni erős antitesttermelés. A kialakulóban lévő „hiperimmunizáltság” veseátültetés esetén előnytelen, mert már nagy mennyiségű ellenanyag kering a szervezetében.

Bár adagolása okozott kismértékű vérnyomás emelkedést, de a kezelés eredménye egy hónap elteltével határozottan mérhető volt. Javult az általános közérzet, a másnaponkénti utazásokat is jobban viselte. A gyerekeink nőttek és ezzel szerteágazóbbak lettek a feladatok is.

A lányunk iskolás lett, aminek a fiunk egyáltalán nem örült, mert ő is oda akart járni, ahová a nővére.
1990-től, úgy gondolom az orvostudománynak köszönhetően, olyan változás állt be feleségem életében, amely hosszú évekre meghatározta sorsunkat.

Sok év következett, melyekben a betegsége lényegében nem változott, de minden más igen, s csodálatos évek jöttek.


Csak szavak

Évek, képek,
Múltak, fakultak.

Hősök, szeretők,
Voltak, csaltak.

Hajók, folyók,
Úsztak, apadtak.

Barátok, ráncok,
Mentek, jöttek.

/Joco57/