2013. április 16., kedd

Fontos dolgok

A dializált vesebetegeknél nagyon fontos, hogy elkerüljék az alultápláltságot. Tehát a testsúlyhoz megfelelő mennyiségű fehérje- és kalóriadús ételeket kell fogyasztani. Az egyébként túlsúlyos betegeknél is tartani kell a fehérje dús ételek fogyasztását.

Nem könnyű átállni a megszokott étrendről, ráadásul többet kell tudni az ételek fehérje, foszfor, kálium tartalmáról. Az első időszakban nálunk is állandóan kéznél volt a tápanyagtáblázat.

Feleségem minden húst előfőzött, vagyis vízben forrásig hevítette, majd hideg vízben leöblítette és csak utána került a megfelelő ételbe. Még a darált húst is átmosta hideg vízzel. A lehető legkevesebb sót használt, az ízesítésnél inkább a fűszerekre hagyatkozott. Töltött húsokat, rakott ételeket gyakran készített. A káliumban gazdag alapanyagok káliumtartalmát áztatással, vagy egy kis előfőzéssel csökkentette. Tejtermékek fogyasztása nagyon ajánlott, bár a magas foszfortartalom miatt erre is vigyázni kell. A zsíros, nehéz ételeket törölte az étrendből, de ettől függetlenül volt pörkölt, töltött káposzta, stb., természetesen baromfihúsból.

Úgy gondolom nagy odafigyelést igényelt a megfelelő étrend összeállítása, de bizonyítottan megérte, hiszen tudta tartani a megfelelő testsúlyt.

A feleségem számára a legkegyetlenebb időszak mindig a nyári időszaktól kezdődő gyümölcsszezon volt. A gyümölcsökkel két „baj” is van, mert sok benne a folyadék, de általában a kálium is, melyek a dializált vesebetegek ádáz ellenségei. Szerencsére a kálium megkötésére van egy speciális por, amely a bélben lévő káliumot nátriumra cseréli. Tehát a gyümölcsevést ő úgy kezdte, hogy egy-két mérőkanál port kevés vízben elkeverve megivott, majd jöhetett a dinnyeevés, persze mértékkel.

A folyadékbevitel alacsonyan tartása jelentette a legnagyobb problémát. Eleinte kimérte előre azt a mennyiséget, amit megihat, de ez nem volt eredményes. Amikor már látta, hogy vészesen fogy a kimért adag, akkor ez feszültté tette.

Úgy gondolom, hogy minden betegnek ki kell alakítani a számára megfelelő étrendi szokásokat, de érdemes rászánni több időt.

Feleségem esetében, ami egyértelműen az ő érdeme volt, évekkel hosszabbította meg életét a helyes étkezés betartása.

Egy idő után minden megy rutinszerűen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése