Az ünnepek után, január közepétől, megkezdődtek a szokásos éves vizsgálatok. Egy megfázás is gyötörte a feleségemet, de végig kellett járni a vizsgálati helyeket, mert a transzplantációs listán csak megfelelő eredmények alapján maradhatott. Mivel ő már régóta kezelt beteg volt, így kibővített vizsgálatokra utalták.

A kezelések közötti napokra kértük a vizsgálatokat, így két hónapba telt a összes vizsgálati eredmény megszerzése. Alapvetően nem voltak kiemelkedően rossz eredményei, figyelemmel a 23 éve tartó kezelésekre, melyek megviselték már a szervezetét.

A tavaszi, nyári hónapok jól teltek, amikor csak lehetett együtt volt az egész család, úgy, mint minden évben.

Az ősz beköszöntével sajnos párom állapotában is változás állt be. Egyre fáradékonyabb volt, nehezebben mozgott, már egy rövidebb sétánál is elgyengült. Újabb kardiológia vizsgálatra küldték, de ekkor még nem mutattak az eredmények lényeges változást a tavaszi vizsgálatokhoz képest. A kezelések után kicsivel több vérképző hormont kapott, melytől általában javulni szokott az erőnléte, persze ez nem azonnal jelentkezik. December hónapban lényeges változás történt, az eddigi magas vérnyomása rövid idő alatt alacsonyra változott. Az alacsony vérnyomás csak tovább növelte a fáradékonyságát, mely a kezelési napokat kritikussá tette. Újabb kardiológiai vizsgálat következett, mely alapján változtatták gyógyszereit.

Állapotának ilyen irányú változása alapján felmerült a transzplantációs listáról történő levétele. A Regionális Vesetranszplantációs Bizottság egy konzultációt rendelt el, melyen feleségem kérésére, 2011. december 15-én, levették a várólistáról, azzal a kitétellel, hogy állapotjavulás után újból felvételre kerüljön.

Alacsony vérnyomását nem sikerült emelni, mely sokszor csak 80/50-es értéket mutatott.

A karácsonyi ünnepek előtt kétszer is szívritmuszavar lépett fel a kezelések alatt. Többször előfordult, hogy nem bírta a négyórás dialízist.

Az ünnepek is nehezen teltek, de együtt volt a család, s akkor még nem gondoltuk, hogy ez lesz az utolsó együtt töltött karácsony.