2013. december 26., csütörtök

Karácsony: szeretet, békesség







Fésűs Éva: Álmodik a fenyőfácska

Álmodik a fenyőfácska
odakinn az erdőn.
Ragyogó lesz a ruhája,
ha az ünnep eljön.
Csillag röppen a hegyre,
gyertya lángja lobban,
dallal várják és örömmel
boldog otthonokban.
Legszebb álma mégis az, hogy
mindenki szívébe,
költözzék be szent karácsony.



2013. december 4., szerda

Középpontban a vese

Mivel blogomban részletesen foglalkoztam a vesebetegekkel, talán érthető okok miatt, így  most a diéta kapcsán újra kiemelem a fontosabb szempontokat.

A vesebetegségeket folyamatosan és szakszerűen kell kezelni. A cél minden vesebetegség esetén, hogy javítsuk a vese működését. Alapvetően a beteg, megfelelő diétával, segítheti a terápia hatékonyságát. Még krónikus vesebántalmak esetén is javítható a vese űködőképessé, így jóval később kerülhet sor dialízis kezelésre.

Van néhány alapszabály, melyet mindig érdemes szem előtt tartani. Talán elsődleges a sóbevitel mérséklése, amit többször hallunk is, de a vesebántalmak kezeléséhez sokszor elengedhetetlen a fehérjebevitel csökkentése. Ezzel segítünk a szervezet sav-bázis egyensúly megtartását.

Természetesen a vesék fő feladata a vér megtisztítása a vízoldékony salakanyagoktól, de a vesék számára a legnagyobb munkát a fehérje-anyagcsere jelenti.

A táplálékkal bevitt fehérje feldolgozása több lépésben zajlik, így végül karbamid keletkezik, mely a vizelettel távozik. A kevesebb fehérjebevitellel részben  tehermentesítjük a veséket.

A vesediéta szigorú betartásával a betegnek szinte mindig lehetősége van arra, hogy a betegség lefolyását kedvezően befolyásolja.

A vesediéta alapelvei

A vesebetegségekre ajánlott tehermentesítő és kímélő étrend gazdagon tartalmaz lúgos, növényi eredetű élelmiszereket, ugyanakkor rendkívül fehérjeszegény. A fehérjebevitelt természetesen nem szabad túlzott mértékben visszafogni, különben hiány keletkezhet és a szervezet a saját szöveteiből túl sok fehérjét használ fel.

Amennyiben a vér karbamidszintje súlyosabb vesekárosodások következtében még ennél is magasabb, a naponta felvehető fehérjemennyiség nem haladhatja meg a 20 grammot. Ez már éppen csak a szükséges fehérjeminimumot fedezi anélkül, hogy a vesét feleslegesen megterhelné.

Lúgosító táplálékok

A legfontosabb étrendirányzatok közé tartozik a burgonya-tojás diéta, melyet már évtizedek óta sikerrel alkalmaznak különböző vesebetegségek kezelésére. A diéta főleg burgonyából áll, mértékkel szerepel benne a tojásból származó fehérje, s ehhez jön még más bázisgazdag növényi eredetű táplálék. A diétával sok vesebetegség jól kezelhető. A tojás és a burgonya fehérjéinek kombinációja sokkal jobban értékesíthető táplálékforrást nyújt, mint a hústermékek, melyek a vesediétában nélkülözhetők.

ÉTREND-VARIÁCIÓK

A Max-Planck Intézet dortmundi táplálkozásfiziológiai részlegének vizsgálatai szerint a burgonyából és a teljes tojásból származó fehérjék 3:2 arányú kombinációja tekinthető optimálisnak. Ezzel elérhető egy olyan aminosav-összetétel, mely pontosan megfelel az emberi szervezet szükségleteinek, vagyis az eszenciális és a nem eszenciális fehérje-építőkövek legjobb összeállítása. A burgonya-tojás étrenddel már 15 gramm fehérje elegendő a napi közepes mértékű szükséglet teljes fedezésére. Ezt a diétát proteinszelektívnek is nevezik, mert a benne található fehérjéket a célnak megfelelően választották ki és meghatározott arányban kombinálták egymással
.
A diéta összeállításának szempontjai

Az étrend gerincét a fehérjeszegény diétás termékek, méz, cukor, cukorka, növényi olajok, margarin, valamint korlátozott mennyiségben zöldség- és főzeléknövények, gyümölcsök és tojásfehérje alkotják
Az étrendben csökkentett mennyiségben szerepelhetnek a nagy fehérje- és foszfortartalmú tej, túró, tojás (sárgája) és húsféleségek, hal, belsőségek, valamint a nagy sótartalmú sajtok és húskészítmények. Megjegyzendő, hogy a nyersanyagok, élelmiszerek fehérje- és foszfortartalma általában párhuzamos (a nagy fehérjetartalom együtt jár a nagy foszfortartalommal).
A szárazhüvelyesek (a szója is) és az olajos magvak foszfor- és káliumtartalma is tetemes, ezért nem vagy csak igen kis mennyiségben alkalmazhatók.

Az étrend energiatartalma koleszterint nem tartalmazó növényi olajokkal, cukorral, mézzel növelhető. Az összetett szénhidrátot tartalmazó gabonafélék, lisztek és a belőlük készült termékek a mintegy 10%-nyi fehérjetartalmuk miatt nem javasoltak, helyettesítésükre fehérjeszegény termékek (kenyérpor, keményítők, tojáspótló por stb.) használhatók, ha a beteg elfogadja és szívesen fogyasztja őket. Sütéshez esetleg keverten (1:1 arányban) alkalmazható a kis fehérjetartalmú keményítő és a hagyományos liszt.

A zöldség- és főzeléknövények (burgonya, paradicsom, sárgarépa, gomba stb.), valamint a gyümölcsök (banán, mazsola stb.) nagy káliumtartalmúak, s ez mindig beszámítandó az engedélyezett mennyiségbe. A hiperkalémia a szívben ingerképzési és ingerületvezetési zavarra vezet, s ezzel életveszélyes állapot kialakulását okozhatja. A kálium- és a foszfortartalom nyersanyag-válogatással, előfőzéssel és a főzővíz elöntésével csökkenthető.

Nagy konyhasótartalmuk miatt kerülendő élelmiszerek a füstölt, félkész, konyhakész, konzerv- és sóval tartósított termékek, a savanyúságok, a pizzák, a chipsek, a ropi, a sós stangli stb. Jól ízesít a zöldséggel, gyümölccsel, gombával való tűzdelés, pirítás, pörkölés. A csökkentett nátriumtartalmú só alkalmazása tilos, mert 60% NaCl mellett 40% KCl-ot is tartalmaz, s ez (tovább) növelheti a beteg szérumának K- szintjét (amely akár szívmegállást is okozhat).
Ha szükség van a folyadékfogyasztás korlátozására, a gyakori szájöblítés, a jégkocka vagy mentolos cukorka szopogatása, esetleg a kis űrtartalmú pohárból való ivás csökkenti a szomjúságérzést.

Ajánlott és kerülendő nyersanyagok

Cereáliák, sütőipari termékek

Ajánlott: nephropán, FE-MINI és fehérjeszegény kenyerek, a speciális kenyérporokból otthon sütött péksütemények, FE-MINI száraztészták, rizs, valamint étkezési keményítő. Energiapótlásra - úgy, hogy közben a fehérjetartalom ne növekedjen - alkalmas még a Fantomalt (maltodextrin) is.

Nem ajánlott: sós stangli és perec, ropi, sajtos sütemények és kekszek.

Zöldség- és főzelékfélék, száraz hüvelyesek

Ajánlott: kel-, fejes és vöröskáposzta, kínai kel, kelbimbó, karfiol, brokkoli, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, fejes saláta, zöld-, póré- és vöröshagyma, padlizsán, patisszon, cukkini, cékla, spárga, sóska, paraj, sütő- és főzőtök, retek, uborka, zöldpaprika, kukorica, zöldbab, paradicsom, burgonya, zöldborsó, gombák (K-tartalmuk a napi engedélyezett káliummennyiségbe beszámítandó).

Nem ajánlott: sóval tartósított zöldségkészítmények, szárított zöldségek és gombák.

Gyümölcsök, olajos magvak

Ajánlott: alma, birsalma, körte, citrom, narancs, grépfrút, mandarin, kivi, egres, eper, málna, szeder, ribizli, meggy, cseresznye, őszi- és kajszibarack, szilva, dinnye, banán, szőlő, valamint csak ízesítésre, kis mennyiségben és ritkán fogyasztva dió, mogyoró, mandula, mák, tökmag és pisztácia nem sózott változata.

Nem ajánlott: mazsola, aszalt gyümölcsök, sózott vagy nagy mennyiségben olajos magvak.

Tej, tejtermékek

Ajánlott: a megszokottnál kisebb (fele, harmada) mennyiségben tej, joghurt, kefir, aludttej, író, tejföl, kávé- és habtejszín.

Nem ajánlott: sajtok, juhtúró.

Húsok, húskészítmények, halak

Ajánlott: a megszokottnál kisebb (fele, harmada) mennyiségben és előfőzve tőkehúsok, valamint sószegényen elkészítve házi húskrémek.

Nem ajánlott: halak és halkészítmények, húskészítmények, füstölt száraz áruk.

Tojás
Ajánlott: tojásfehérje (beleszámítandó az engedélyezett fehérjemennyiségbe).

Nem ajánlott: heti egy-két darabnál több tojás sárgája (foszfor- és koleszterintartalma miatt).

Zsiradék

Ajánlott: növényi olajok (napraforgó-, repce-, szója, kukorica-, lenmag-, dió- olaj), margarinok.

Nem ajánlott: az állati eredetű zsiradékok.

Édesség

Ajánlott: fehérjeszegény kenyérporból vagy keményítőből készült házi készítmények, pudingok, zselék, valamint Emese és Barbara márkanevű kekszek (ha a fehérjetartalmuk 3 g/ 100 g alatt van).

Nem ajánlott: túrós és olajos magvakkal készített sütemények.

Folyadék

Ajánlott: ásványvíz, víz, teák, limonádé, üdítőitalok, szörpök, a káliumtartalmukat figyelembe véve a gyümölcs- és zöldségprésnedvek.

Nem ajánlott: szeszes italok, valamint a kólafélék (a foszfortartalmuk miatt).
 
A konyhatechnológiai műveletek közül nem javasolt a legírozás (a tojássárgájának foszfortartalma miatt). Anyaggal való lazításhoz pedig a FEMINI rizs, fehérjeszegény kenyér, tojásfehérje alkalmazható.

A dietetikus feladata összetett

Betegoktatás (diétás tanácsadás), amelynek során a betegnek meg kell ismernie betegsége lényegét, ehhez kapcsolódóan a diéta szerepét, valamint annak elméleti és gyakorlati alapjait, hogy azt a későbbiekben alkalmazni tudja.

Az oktatás után időről időre fel kell mérni a páciens tudásszintjét, s az ismereteket szükség szerint fel kell frissíteni.

Rendszeresen ellenőrizni kell a beteg laboratóriumi paramétereit, tápláltsági állapotát (fel kell mérni szubjektív tápláltsági állapotát) és a beteg által vezetett diétásnaplót, hogy a diétát ezek eredményeihez lehessen igazítani.

A beteget segíteni kell a következő tevékenységekben: étlaptervezés, bevásárlás, diétásnapló vezetése és értékelése, teendők különleges élethelyzetben (például utazás, üdülés, sport).
A dialízis vagy a vesetranszplantáció nagy változást eredményez az étrendi kezelésben.


Veresné Bálint Márta főiskolai adjunktus,
Horváth Zoltánné főiskolai adjunktus
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Dietetikai Tanszék
Forrás: http://www.informed.hu

Utazás
Mindig van egy másik út,
Csak tudnod kell választani.
Amit megéltél már a múlt,
Benne életed állomásai,

Dönthetsz jól, vagy rosszul,
De, ha fogják is a kezed,
Tudj választani józanul,
Hisz a jegyet az útra te fizeted.

Már megvetted elővételben,
Egyetlen jegy és csak oda,
Érvényes térben, időben,
De bizonytalan az út hossza.

Hát kapaszkodj fel bármire,
Vagy csak sétálj egyedül,
Fáradt leszel, mire jön az este,
De holnapra újra fény derül.

Hisz utazásod maga az élet,
Nem lehet fékkel megállítani,
Nem tudni mikor ér véget,
Ezért kell újra szárnyat bontani.
/Joco57/

Vesztes nélkül
Mielőtt a győzelem mámorába esel,
Nézz a vesztes szemébe mégegyszer.

Könnyei mögött lásd meg a tüzet,
Mely most is messziről megéget.

S ha már szól a győztesek diadala,
Ne feledd, ki emelt fel a trónra.

Ma ez csak egy perc, egy pillanat,
De emléke örökké megmarad.
/Joco57/