2013. szeptember 17., kedd

TestŐr lehetsz

Bár nem ismerjük pontosan sem az 1-es, sem pedig a 2-es típusú cukorbetegség okai, de tudjuk azokat a rizikófaktorokat, melyek a betegség kialakulásában szerepet játszanak.

Az 1-es típusban a betegség kialakulásában az alábbi tényezők szerepet játszanak:
  • a családban 1-es típusú cukorbetegség előfordulása
  • vírusok támadhatják meg a hasnyálmirigyet
  • zavar lép fel a szervezet védekező rendszerében, mely elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.
A 2-es típusban a betegség kialakulása gyakrabban alakul ki olyan egyéneknél, akik
  • 40 év felettiek
  • családjukban már van cukorbeteg
  • súlyfeleslegük van
  • terhességük alatt átmenetileg cukorbetegség lépett fel
  • 4500 gramm feletti gyermeket szültek
  • súlyos betegségen vagy sérülésen estek át
Mindent figyelembe véve a szakemberek szerint az 1-es típusú cukorbetegség a mai ismereteink szerint nem előzhető meg, hiszen az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun folyamat, melynek során a szervezet saját immunrendszere pusztítja el a vércukor szabályozásában alapvető inzulin nevű hormont előállító sejteket.

Más a helyzet a 2-es típusú cukorbetegség esetében, hiszen bár cukorbetegségre való hajlam öröklődhet, de diabétesz általában csak a káros külső tényezők hatására alakulhat ki.

Ilyen tényezők:
  • energiadús táplálkozás
  • mozgásszegény életmód
  • dohányzás
  • túlzott alkoholfogyasztás
Ezekre kell tehát figyelni, így talán csökkenthetjük a betegség kialakulásának esélyeit, hiszen a legkisebb odafigyeléssel is éveket nyerhetünk.
  • Étkezzünk egészségesen! Haladjunk kis lépésekkel, de következetesen és minél előbb kezdjünk el tudatosan táplálkozni. Válasszunk alacsony zsír- és kalóriatartalmú ételeket, együnk sok-sok zöldséget, gyümölcsöt és kevés cukrot. Nem kell megtagadni magunktól az evés élvezetét, csak válogassuk meg, hogy miből mit főzünk és azt is, hogy mit, mikor és mennyit eszünk. Használjunk a sütéshez-főzéshez olajat, együnk teljes kiőrlésű kenyeret és csökkentsük a só mennyiségét!
  • Igyunk vizet! A szomjúság oltására a legalkalmasabb ital a víz, de ezt sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni. A víz a legolcsóbb nullkalóriás üdítő! Testünk kétharmada vízből áll, és mivel izzadással, párolgással folyamatosan vizet veszítünk megfelelő működéséhez naponta 2-3 liter vízre van szüksége - és nem másra! Még a 100%-os gyümölcslevek sem ajánlottak folyadékpótlásra, mert 1 liter kb. 1800 kalóriát és 100g cukrot tartalmaz, és szomjúság oltására tulajdonképpen csak a bennük lévő víz miatt isszuk.
  • Mozogjunk rendszeresen! Nem kell versenysportra gondolni a testmozgás kapcsán. Próbáljunk meg naponta legalább 30 perc mérsékelt fizikai aktivitást végezni. A séta, az úszás, a biciklizés nagyszerű, de könnyű kihagyni, ha éppen nincs rá időnk. Alakítsuk át inkább mindennapi tevékenységünket úgy, hogy lemondunk a teljes kényelemről. Leszállhatunk egy megállóval korábban a buszról és máris mozogtunk 10 percet...
  • Szabaduljunk meg a súlyfeleslegtől! Legjobb ha még időben odafigyelünk és nem hízunk meg. Ha már kialakultak a zsírpárnák, de beépítjük életünkbe a fenti szempontokat és figyelünk a kalóriabevitelre, garantáltan fogyni fogunk szép lassan és nem fogjuk visszaszedni a kilókat. A túlsúly hormonális változásokat okoz és növeli az inzulin rezisztenciát, ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Elhízott egyéneknél már 5 kiló fogyás is jelentősen csökkenti a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.
Aki végigolvassa a blogot, talán jobban elgondolkodik a fentiek betartásáról, hiszen egy hosszabb ideig tartó cukorbetegség esetén nagyobb az esélye egy krónikus vesebetegség kialakulásának.

(Forrás: medinix.hu, hazipatika.com, cukorbetegsegek.hu)

2013. szeptember 5., csütörtök

Cukorbetegség szövődményei

Ma Magyarországon a népesség 8-10 % - a cukorbeteg, de jellemzően az úgynevezett 2-es típusú betegek száma magas, ők a betegek 80-90 % - át teszik ki.

Alapvetően azt mindenki tudja, hogy a cukorbetegnek magas a vércukorszintje. Sajnos ennek ellenére nem figyelünk szervezetünk jelzéseire.

Ha valaki gyakran szomjas, állandóan fáradt, zavaros a látása és viszket a bőre, lehet, hogy fel nem ismert diabéteszben szenved.

A 2-es típusú cukorbetegségben az inzulintermelés inkább megemelkedett, aminek az oka, hogy a beteg sejtjei érzéketlenek az inzulinra, úgy jellemzik, hogy inzulinrezisztensek, amire a szervezet fokozott inzulintermeléssel reagál. A túlsúlyos, elhízott 2-es típusú cukorbetegekre döntően az inzulinrezisztencia a jellemző, míg normális testsúlyú vagy sovány társaikra inkább a csökkent inzulintermelés, de gyakran mindkettő együttes fennállása okozza a magas a vércukorszintet. Az inzulinrezisztencia miatt fokozott működésre „kényszerített” hasnyálmirigy inzulintermelése folyamatosan csökken, egy idő után kiegészítésként, vagy önállóan folytatott inzulinkezelés válik szükségessé.

Bármelyik cukorbetegség-típusról is legyen szó, a magas vércukorszint mérgek termelődéséhez vezet, amelyek nagyrészt a vesén keresztül ürülnek ki. Mivel a szervezet vízháztartásáért nagyrészt a vese felelős, a cukorbetegek sokszor hajlamosak a kiszáradásra.  A magas vércukorszint miatt a cukorbetegek vizeletében megjelenik a cukor, mely jelentős mennyiségű víz kíséretében ürül. Magas cukorszint esetén tehát minden cukorbeteg jelentős mennyiségű folyadékot veszít.

Már ebben a túlműködési stádiumban is megjelenhet, de főleg ez után jellemző, hogy a vesén belüli nyomásnövekedés miatt fehérjevizelés indul meg, jeleként annak, hogy már nem csak a vese működése, de a szerkezete is károsodott. A vizeletben az egyik legkorábban megjelenő fehérje az albumin.

Figyelembe véve a leírtakat 2-es típusú cukorbetegekben a diabétesszel gyakran közel egy időben fellépő magasvérnyomás-betegség általában már veseérintettséget is jelez.

Az orvosok a dibéteszes nefropátiának 5 fokozatát határozták meg. Az első két stádiumban klinikai tünetek nem észlelhetők, ezért fontos az ismert cukorbetegek szűrővizsgálata, mellyel még a tünetek megjelenése előtt, a korai szakban felismerhető a vese érintettsége.

1. stádiumban a vese megnagyobbodik (hipertrófia), és nő a vesefunkció (hiperfiltráció).

2. stádiumban a vese szerkezeti elváltozásai kialakulóban vannak, klinikai tünetek nélkül.

3. stádium az ún. kezdődő nefropátia stádiuma, enyhe vérnyomás emelkedés figyelhető meg, továbbá a vizelet vizsgálatakor már észlelhető a fehérjevizelés, egyéb tünet erre a szakaszra nem jellemző.

4. stádiumban csökken a vesefunkció, amit jelezhet a fokozódó fáradékonyság, gyengeség, rossz közérzet, fogyás, mely tünetek a romló kiválasztó funkció következtében a vérben növekvő méreganyag koncentrációt jelzi. Azonban ezek a panaszok nem specifikusak a veseműködés csökkenésére, más kórképekben is előfordulnak. Ilyen fokú veseérintettség esetén már magas vérnyomás alakul ki. A vesefunkció romlását a szerkezetében kialakuló jelentős szövettani eltérések okozzák.

5. stádiumban súlyos szerkezeti eltérések (glomeruluspusztulás) alakulnak ki. A vesekárosodás ezen szakaszában magas vérnyomás, vérszegénység (anémia) jelentkezik és a vese kiválasztó működésének elégtelensége miatt a vérben toxikus anyagok (urémia) felszaporodása jelentkezik. Ilyenkor végstádiumú veseelégtelenségről beszélünk, mely az előbbi tünetek mellett hányingerrel, halvány, sápadt bőrrel és nyálkahártyákkal jár. Az állapot súlyosbodása idegrendszeri tünetek pl. nyugtalanság, ingerlékenység, tudatzavar kialakulásához vezet.

A betegség időben történő felismerésével, megfelelő kezelésével és a már ismert betegek körében végzett szűrővizsgálatok végzésével, valamint a betegek korrekt együttműködésével a szövődmények kialakulása lassítható.

Forrás: vesebetegseg,hu
            weborvos.hu