Szerencsére az utóbbi években, legfőképpen a 2011-ben elindított Nemzeti Vese Programot követően, nagyobb figyelmet kapnak a vesebetegséget előidéző alapbetegségek.

A veseelégtelenség leggyakoribb okai:

A krónikus vesebetegség előfordulása folyamatosan növekszik, ma már leggyakrabban a cukorbetegség, valamint a magas vérnyomás  okozza, de egyre növekszik a gyógyszerek, különösen a fájdalomcsillapítók kontrollálatlan használata okozta vesebetegségek száma. A krónikus veseelégtelenség igen alattomosan jelentkezhet és évekig semmiféle panaszt nem okozva igen gyakran csak végállapotban derül ki, amikor már csak a vesepótló-kezelés, leggyakrabban a dialíziskezelés jön szóba. Figyelembe véve a Magyarországon kétmilliót meghaladó magas vérnyomású beteget és egymillióra becsült cukorbeteget mind súlyosabb népességügyi jelentősége nyilvánvaló. Évente mintegy 10 ezer beteg szorul dialíziskezelésre.

Egy az Egyesült Államokban született prognózis szerint 2003 és 2023 között a vesebetegek száma háromszorosára fog nőni. A jelenség legfőbb oka az átlagéletkor emelkedése, valamint a veseelégtelenséget előidéző diabétesz és hipertónia „térhódítása”. Magyarországon körülbelül évi 6-8%-os betegszám növekedésre számíthatunk.

A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak a vese megbetegedései - a fejlett világban a veseelégtelenség fő okozója a kettes típusú cukorbaj, az új esetek mintegy 35-40 százalékáért felelős. A dialízisre vagy transzplantációra szorulók többségének cukorbetegsége miatt van szüksége a kezelésre, illetve a beavatkozásra.

A vesebetegség előfordulási gyakorisága számottevő növekedést mutat, és a krónikus betegségek kezelésére fordított összegek is jelentősen nőnek.

A világon jelenleg több mint 240 millió a cukorbetegek száma. 2025-re ez várhatóan 380 millióra fog emelkedni, többnyire a növekvő lakosság, az idősebb átlagéletkor, az urbanizáció, az egészségtelen étkezési szokások, a növekvő testzsír tartalom és az ülő életmód hatására. Délkelet-Ázsiában, a keleti Mediterrán térségben, Közel-Keleten és Afrikában várhatóan meg fog duplázódni a cukorbetegek száma 2025-re.

A jóslások szerint Európában 20 %-kal, Észak-Amerikában 50 %-kal, Dél- és Közép-Amerikában 85 %-kal, a Csendes-óceán nyugati régiójában pedig 75 %-kal fog nőni a diabétesz előfordulása.. A cukorbetegek mintegy 40 %-ánál alakul majd ki krónikus veseelégtelenség, ami fokozza a cukorbetegség szív-, érrendszeri és egyéb szövődményeinek a kockázatát.

Minden, ami elhízáshoz vezet, hajlamosít cukorbetegség és krónikus veseelégtelenség kialakulására is, pl. családi érintettség, magas vérnyomás, kevés testmozgás és egészségtelen étkezési szokások. Fontos a hajlamosító tényezők korai szűrése, hogy mérsékeljük a diabétesz és a krónikus veseelégtelenség kialakulásának esélyét, mivel az jelentősen növeli a cukorbetegek szív- és érrendszeri betegségeit.

A magas vérnyomás az egész világot érintő népegészségügyi probléma, mely még nem érte el a csúcsát. Világszerte a krónikus veseelégtelenség legfőbb oka. A világ lakossága egyre idősebb, és az időskor a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint a krónikus veseelégtelenség legáltalánosabb közös kockázati tényezője. Közel egy milliárd embernek van magas vérnyomása a világon, és 2025-re várhatóan 1,56 milliárdra fog nőni ez a szám. Jóslások szerint a fejlett országokban 24 %-kal, a fejlődő országokban, mint Afrika és Latin-Amerika pedig 80 %-kal fog emelkedni a magas vérnyomás előfordulása. Egy, az ezredforduló idején készült felmérés alapján, a gazdaságilag fejlett Észak-Amerika és Európa területén 333 millió felnőtt embernek volt magas vérnyomása, további 639 millió főnek pedig a fejlődő országokban.

A krónikus veseelégtelenség és a végstádiumú veseelégtelenség gyakorisága folyamatosan növekszik világszerte.

Az adatok nyomasztóak, de egyben felkelthetik mindenkiben a jó értelembe vett aggódást saját egészségével kapcsolatban.

Persze számomra, aki párjával végigjárta a vesebetegség gyötrelmeit, sokkal természetesebb, hogy minden a témával kapcsolatos dolgokra kiélezettebben figyelek.

Ha csak néhány olvasóban sikerül felkelteni a figyelmet arra, hogy tegyünk valamit magunk és mások érdekében, akkor már megérte.

Várom a hozzászólásokat, kérdéseket, megjegyzéseket.


Forrás: vesebetegseg,hu