2013. augusztus 28., szerda

Szabályok mindenkinek

A Vese Világnap rendezvényein rendszerint elhangzanak olyan szabályok, melyeket jó szívvel ajánlok mindenkinek.

1. Tartsa fitten és aktívan saját magát!

A „mozgásban a vese egészségéért” elv világméretű mozgalommá vált. Hiszen a kevés mozgás felboríthatja a szervezet energiaforgalmát, a táplálékkal felvett nagyobb energiamennyiség elhízást eredményezhet, az elhízás tovább csökkenti a mozgáskészséget, súlyosabb esetben komolyabb egészségkárosítást, érelmeszesedést, szívzavarokat, esetleg cukorbetegséget válthat ki. A mozgás lehet egyszerűen gyaloglás, kocogás, úszás, kerékpározás, fő a rendszeresség.

2. Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét!

A cukorbeteg emberek mintegy felében fejlődik ki cukorbetegséggel kapcsolatos diabéteszes nefropátia. A diabéteszes nefropátia a cukorbetegség következtében kialakuló veseprobléma. Jellemzője a fehérje megjelenése a vizeletben, és a lassan kialakuló veseelégtelenség. Cukorbetegek számára tehát a vesefunkció rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. A cukorbetegség következtében kialakuló vesekárosodás mérsékelhető vagy teljes mértékben kivédhető, ha idejekorán észleljük. Ezért fontos, hogy szakemberrel rendszeresen ellenőriztesse vércukorszintjét.

3.Ellenőrizze vérnyomását!

Habár azt sok ember tudja, hogy a magas vérnyomás agyvérzéshez, illetve szívinfarktushoz vezethet, azt viszont kevesen tudják, hogy ez a leggyakoribb oka a vesebetegség kialakulásának is. Ma már egyre megszokottabb, hogy ha magasvérnyomás-betegségben szenvedő van a családban, akkor beszereznek egy vérnyomásmérőt. Kevesebben gondolnak erre, ha ők maguk nem érintettek, vagy nincs ilyen a környezetükben. Pedig annak is célszerű alkalmanként ellenőrizni a vérnyomását, akinek nincs panasza. A vérnyomás tartós megemelkedése ugyanis általában sokáig tünetmentes, vagy a tünetek annyira általánosak (fáradtság, fejfájás stb.), hogy nem is gondolnak hipertóniára. A korai felfedezéssel elindított korai kezelés haszna pedig óriási – megelőzhetjük a komoly szövődmények kialakulását. A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást azokban az esetekben, amikor más betegségekkel is társul, mint pl. cukorbetegség, magas koleszterinszint és szív-, és érrendszeri betegségek.

4.Étkezzen egészségesen és vigyázzon a testsúlyára!

Az ideális testsúly segít kivédeni a cukorbetegség, szívbetegségek és más olyan állapotok kialakulását, amelyek krónikus veseelégtelenséghez vezethetnek. Csökkentse a sóbevitelt. Az ajánlott nátrium bevitel 5-6 gramm naponta (egy teás kanálnyi!).

5.Fogyasszon bőségesen vizet!

Régi bölcs javaslat napi 8 pohár víz fogyasztása. A legújabb kutatások szerint pedig elengedhetetlen a jó egészséghez. A bőséges vízfogyasztás segíti a vesét megtisztítani a szervezetet a sótól, a húgysavtól és a méreganyagoktól, ezáltal csökken a krónikus vesebetegségek kialakulásának esélye. Ausztrál és kanadai kutatók alapvetőnek tartják a napi 2 literes vízfogyasztást, mely csökkenti a vesefunkció romlását. Vesekövesség esetében kifejezetten ajánlott napi 2-3 liter víz elfogyasztása, így az újabb kő kialakulásának esélye csökkenthető.
Romló veseműködés esetén kezdetben még inkább megnő a folyadékigény. Csak a veseelégtelenség késői stádiumában – amikor a vese már nem tudja kiválasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot – lehet ártalmas a túlzott bevitel. Győződjön meg arról, hogy jó a veseműködése! Támogassa veséje működését megfelelő folyadékbevitellel!

6. Ne dohányozzon!

A dohányzás lelassítja a vese véráramlását. Amennyiben kevesebb vér jut a vesékbe, romlik a vesefunkció. A dohányzás a vesedaganatok kockázatás is mintegy 50%-kal megnöveli.

7. Ne használjon rendszeresen vény nélküli gyógyszereket!

Általánosan elterjedt gyógyszerek rendszeres szedése, mint a különböző gyulladásgátlók, (például az ibuprofen), vesekárosodást okoz. Az ilyen gyógyszerek nem jelentenek jelentős veszélyt, amennyiben a vese egészséges és csak alkalmanként használják őket. Ellenben ha krónikus fájdalomcsillapításra szolgálnak, mint ízületi gyulladás vagy derékfájdalom esetén.

8. Ellenőriztesse vesefunkcióit!

Minden esetre célszerű folyamatosan vigyázni, ezért minden nagy kockázatú egyén - a cukorbeteg, a magas vérnyomással élő, a túlsúlyos, vagy a már ismerten vesebeteg, esetleg ha családtagja is érintett -, feltétlenül rendszeresen ellenőriztesse vesefunkcióit.

A veseműködésben mutatkozó eltéréseket kiemelten fontos minél korábban azonosítani, mert ez teszi lehetővé, hogy a beteg még a vesekárosodás megindulása előtt megkaphassa a megfelelő kezelést. A korai kimutatás és kezelés lelassíthatja vagy megállíthatja végstádiumú vesebetegség kialakulását.

Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a gyilkos kór) elkerülése érdekében, már kis odafigyeléssel is óriási eredményt érhetünk el.

Te döntesz

Ne akarj mindig több lenni,
Állj meg néha megpihenni,
Nézz körül, ott ahol jársz,
Magadon kívül kit látsz?

A virág hullajtja szirmait,
Az ünnepi ruhák díszeit.
A gyertya csonkig égett már,
Messze nyargal a forró nyár.

Vedd kabátod, indulj újra,
Most ráléphetsz egy új útra.
Magány helyett társad legyen,
S átkelhetsz a nagy hegyen.

Legyen szíved dobbanása,
Ébresztő egy új csatára.
Akarj mindig több lenni,
Elég a végén megpihenni.
/Joco57/

Helycsere

Ha a sors kiválasztottja leszel,
Kezdj gyanakodni.

A történelemben volt ilyen már,
S megölték a királyt.

A nyaktiló nem válogat soha,
Ha elindul, oda sújt.

Tegnap nyitva állt még az ajtó,
Ma retesszel teli.

Most, hogy tudod mi vár rád,
Válaszd te a sorsod.

Legyen ő a király, a halandó,
Te maradj a sors.
/Joco57/

2013. augusztus 25., vasárnap

Több figyelmet

Szerencsére az utóbbi években, legfőképpen a 2011-ben elindított Nemzeti Vese Programot követően, nagyobb figyelmet kapnak a vesebetegséget előidéző alapbetegségek.

A veseelégtelenség leggyakoribb okai:

A krónikus vesebetegség előfordulása folyamatosan növekszik, ma már leggyakrabban a cukorbetegség, valamint a magas vérnyomás  okozza, de egyre növekszik a gyógyszerek, különösen a fájdalomcsillapítók kontrollálatlan használata okozta vesebetegségek száma. A krónikus veseelégtelenség igen alattomosan jelentkezhet és évekig semmiféle panaszt nem okozva igen gyakran csak végállapotban derül ki, amikor már csak a vesepótló-kezelés, leggyakrabban a dialíziskezelés jön szóba. Figyelembe véve a Magyarországon kétmilliót meghaladó magas vérnyomású beteget és egymillióra becsült cukorbeteget mind súlyosabb népességügyi jelentősége nyilvánvaló. Évente mintegy 10 ezer beteg szorul dialíziskezelésre.

Egy az Egyesült Államokban született prognózis szerint 2003 és 2023 között a vesebetegek száma háromszorosára fog nőni. A jelenség legfőbb oka az átlagéletkor emelkedése, valamint a veseelégtelenséget előidéző diabétesz és hipertónia „térhódítása”. Magyarországon körülbelül évi 6-8%-os betegszám növekedésre számíthatunk.

A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak a vese megbetegedései - a fejlett világban a veseelégtelenség fő okozója a kettes típusú cukorbaj, az új esetek mintegy 35-40 százalékáért felelős. A dialízisre vagy transzplantációra szorulók többségének cukorbetegsége miatt van szüksége a kezelésre, illetve a beavatkozásra.

A vesebetegség előfordulási gyakorisága számottevő növekedést mutat, és a krónikus betegségek kezelésére fordított összegek is jelentősen nőnek.

A világon jelenleg több mint 240 millió a cukorbetegek száma. 2025-re ez várhatóan 380 millióra fog emelkedni, többnyire a növekvő lakosság, az idősebb átlagéletkor, az urbanizáció, az egészségtelen étkezési szokások, a növekvő testzsír tartalom és az ülő életmód hatására. Délkelet-Ázsiában, a keleti Mediterrán térségben, Közel-Keleten és Afrikában várhatóan meg fog duplázódni a cukorbetegek száma 2025-re.

A jóslások szerint Európában 20 %-kal, Észak-Amerikában 50 %-kal, Dél- és Közép-Amerikában 85 %-kal, a Csendes-óceán nyugati régiójában pedig 75 %-kal fog nőni a diabétesz előfordulása.. A cukorbetegek mintegy 40 %-ánál alakul majd ki krónikus veseelégtelenség, ami fokozza a cukorbetegség szív-, érrendszeri és egyéb szövődményeinek a kockázatát.

Minden, ami elhízáshoz vezet, hajlamosít cukorbetegség és krónikus veseelégtelenség kialakulására is, pl. családi érintettség, magas vérnyomás, kevés testmozgás és egészségtelen étkezési szokások. Fontos a hajlamosító tényezők korai szűrése, hogy mérsékeljük a diabétesz és a krónikus veseelégtelenség kialakulásának esélyét, mivel az jelentősen növeli a cukorbetegek szív- és érrendszeri betegségeit.

A magas vérnyomás az egész világot érintő népegészségügyi probléma, mely még nem érte el a csúcsát. Világszerte a krónikus veseelégtelenség legfőbb oka. A világ lakossága egyre idősebb, és az időskor a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint a krónikus veseelégtelenség legáltalánosabb közös kockázati tényezője. Közel egy milliárd embernek van magas vérnyomása a világon, és 2025-re várhatóan 1,56 milliárdra fog nőni ez a szám. Jóslások szerint a fejlett országokban 24 %-kal, a fejlődő országokban, mint Afrika és Latin-Amerika pedig 80 %-kal fog emelkedni a magas vérnyomás előfordulása. Egy, az ezredforduló idején készült felmérés alapján, a gazdaságilag fejlett Észak-Amerika és Európa területén 333 millió felnőtt embernek volt magas vérnyomása, további 639 millió főnek pedig a fejlődő országokban.

A krónikus veseelégtelenség és a végstádiumú veseelégtelenség gyakorisága folyamatosan növekszik világszerte.

Az adatok nyomasztóak, de egyben felkelthetik mindenkiben a jó értelembe vett aggódást saját egészségével kapcsolatban.

Persze számomra, aki párjával végigjárta a vesebetegség gyötrelmeit, sokkal természetesebb, hogy minden a témával kapcsolatos dolgokra kiélezettebben figyelek.

Ha csak néhány olvasóban sikerül felkelteni a figyelmet arra, hogy tegyünk valamit magunk és mások érdekében, akkor már megérte.

Várom a hozzászólásokat, kérdéseket, megjegyzéseket.


Forrás: vesebetegseg,hu

2013. augusztus 24., szombat

Vissza a kezdethez

2013 márciusában elkezdett első blogomban megfogalmazottak alapján térek vissza a vesével kapcsolatos írásaimhoz. Meggyőződésem, hogy érdemes ezzel foglalkozni, melyhez bátorítást kaptam olyan orvosoktól, akik elolvasták blogomat.

Dr. Szegedi János Orvos-igazgató ezt írta:

„Engedje meg, hogy munkájához további sok sikert kívánjak. Az ön által írt blog nagyon sok információt tartalmaz. Ezek az információk felhívják a figyelmet a vesebetegség időben történő felismerésére, mely nagyban javítja a betegek további életkilátásait.”

A biztatást megköszönve, rendszeresen jelentkezem írásokkal, melyek lényegében a vese működéséhez, betegségeihez, gyógyításához kapcsolódnak. Igyekszem felkutatni azokat az információkat, melyek a témában megjelennek.

A Vese Világnapra 2011-ben meghirdetett üzenettel várom vissza olvasóimat.

"Óvja veséit, mentse meg szívét!".