A 2000-es évek bővelkedtek jelentős eseményekkel. Rohamtempóban múltak az évek, s közben gyerekeink felnőtté váltak. 2002-ben leérettségizett a lányunk és megkezdte egyetemi tanulmányait. Másik városba költözött, így hosszú évek után a családi asztalhoz már csak hárman ültünk. Természetesen tudtuk, hogy ez be fog következni, de így is nehezen teltek a napok, hetek, mikorra újra együtt lehettünk.

2003-ban sajnos bekövetkezett az, ami várható volt a feleségem cukorbetegségének folyamatában, hogy szükségessé vált az inzulinos kezelés. Áprilisban egy hetet töltött korházban, ahol beállították a szükséges inzulin adagolási dózisokat, s egyben megtanították az inzulin beadására is.

Lényegében a hasnyálmirigy inzulintermelését kell pótolni, hiszen ez a hormon segít abban, hogy a glükóz a vérből a sejtekbe áramoljon. A glükóz májban történő tárolásában, a felesleges szénhidrátok zsírrá alakításában és a fehérjék előállításában is nagy szerepe van.

A humán inzulin patronos kiszerelésű. A patronok 3 ml, azaz 300 E inzulint tartalmaznak. Az inzulin-patronokat inzulinadagoló, toll alakú penkészülékekbe helyezve alkalmazzák.

A különböző inzulinféleségekhez különböző penek alkalmasak. Általános érvényű, hogy mindig a bőr alá szükséges adni az inzulint.

Feleségem két féle inzulint használt. Az egyik egy gyors hatású volt, mely a beadás után már fél órával hat, a másik pedig egy hosszú hatástartalmú, amely csak másfél óra után kezd hatni, de 20-24 óráig is hat. Lényegében napközben a gyorshatásút használta, éjjelre pedig a másikból adagolt. Nagyon ügyesen megtanulta az adagolást, de az adagok nagyságának beállítása nem volt egyszerű, főleg a kezelések napján. Az általánosságban ajánlott napi 5-6 étkezést nem tudta tartani, így lényegében az adagok megállapítását, az elfogyasztani szánt étel összetétele alapján, tapasztalatra alapozva határozta meg.

A vesebetegek nagy százaléka cukorbeteg is, hiszen a hosszantartó cukorbetegség a veséket károsítja, így kiemelt odafigyelést igényel az ilyen betegek állapota. Fontos a bőrfelületek ellenőrzése, kezelése, mert gyakoribbak a fertőzések. Érdemes speciális krémeket használni, mert ilyen krémekkel a feleségem is meg tudta őrizni a bőrének kiszáradását. A lábak ápolása kiemelten fontos, így a krémek használatán túl rendszeres masszírozással serkenthető a vérkeringés. Emlékszem esténként televíziózás közben sokat masszíroztam a lábát, ami a fáradt lábait nyugtatta is.

Meg kellett birkózni még egy betegséggel, így már kettővel, melyekből visszavezető út nincs.