2007 nyárelején lányunk befejezte egyetemi tanulmányait, zsebében a közgazdasági diplomával megindult az álláskeresés rögös útján. Majdnem fél év után, októberben sikerült elhelyezkednie.

Az év decemberében már húsz év telt el azóta, hogy feleségem, az egyszerűnek induló laborvizsgálat után, egy súlyos vesebetegséggel nézett szembe. 2008 januárjára már 20 évet töltött dializáló gépek „társaságában”. Szervezete még jól bírta a kezeléseket, de jelentkezett a cukorbetegeknél és művese kezelésekre járóknál előforduló, kézfejet és ujjakat érintő úgynevezett alagúti-szindróma betegség. Feleségemnél a leggyakoribb alagút szindróma jelentkezett, mely a csuklónál alakult ki. A csukló csatornájában /carpalis alagút/ futó idegek és inak nyomás alá kerülnek. A nyomás fokozatosan növekszik, melynek hatására az idegek működését befolyásolja. Az ujjakban fájdalom, zsibbadás jelentkezik. Feleségem esetében az is előfordult, hogy főzés közben megsütötte az ujja hegyét, de csak a felhólyagzott bőréről vette észre. Először gyógyszereket kapott, de nem javult az állapota. Az ujjai izomzatának gyengülése, sorvadása kezdett kialakulni, főleg a jobb kezén.


2008 októberében, az ideg további károsodásának elkerülése érdekében műtéti beavatkozásra volt szükség. Viszonylag kis műtétről volt szó, melyet egynapos sebészeti ellátás keretében végeztek el.

A sebész elmondása szerint a csukló tenyéri oldalán ejtett 5-6 cm-es ívelt V alakú metszés segítségével tárják fel a leszorító haránt irányú szalagrendszert, amelyet az ideg megkímélésével átvágnak, ezáltal a leszorítás felszabadul, az ideg működése ismételten normalizálódik

A műtét valóban rövid ideig tartott, de a cukorbetegség miatt a sebgyógyulás hosszú ideig elhúzódott és az első napokban nagy fájdalmak gyötörték.

A végeredmény, bár az ujjak mozgásában csak kis javulás állt be, alapvetően kedvező volt, hiszen a fájdalom és a zsibbadás elmúlt. A bal kezén is jelentkezett a betegség, de mivel a kezelés ezen a kezén folyt, így a kockázatok miatt a műtétet nem vállalta, így maradt az ujjak tornáztatása.

A húsz éve tartó dialízis kezelés jelentősen növelte a különböző szövődmények előfordulását, így a szakorvosi vizsgálatok gyakoriságát növelték. Speciális vitaminkészítményeket is szedett, melyek a kondícióját szinten tudták tartani. Bár a gyerekeink nem minden hétvégén voltak velünk, de igyekeztünk jó családi programokat szervezni, mert azok jelentették az igazi feltöltődést.