A vizsgálati eredmények kiértékelése után, a hajnali órákban, megtörtént a veseátültetés. A műtét komplikációmentesen zajlott, az új vese működése beindult.

Ma már rutinműtétnek számit egy veseátültetés, hiszen hazánkban 1973 óta végeznek ilyen műtéteket.

Rengeteget olvastam a vesebetegséggel kapcsolatban, így az átültetésről is, mellyel kapcsolatban néhány ismeretemet megosztom olvasóimmal.

Az első sikeres átültetés Joseph Murray nevéhez fűződik, aki 1954-ben, Bostonban, végezte el a műtétet, egypetéjű ikrek között.

Természetesen mi a magyar Dr. Németh Andrásra vagyunk büszkék, hiszen hazánkban ő végezte az első veseátültetést. 1962. december 21-én történt a műtét Szegeden, mely a világon a harmincnyolcadik volt. A rádióban is bemondták.

„A Magyar Távirati Iroda jelenti: Magyarországon elvégezték az első emberi veseátültetést. A Szegedi Orvostudományi Egyetem I. számú Sebészeti Klinikájának sebész csoportja, Szántó István huszonhat éves súlyos vesebeteg nyomdásznak ültette be az egészséges öccse egyik veséjét. Az orvosi jelentés szerint mindketten jó állapotban vannak.”

Az idézet Németh András 79 nap remény c. írásából való, melyet érdemes elolvasni.

A beteg 79 napot élt az új vesével, de ez is óriási eredménynek számított, hiszen akkor még nem voltak gyógyszerek, melyek a kilökődést gátolták volna. Az ötvenedik évfordulón a 71 éves testvér is részt vett, jó egészségben.

1973-ban indul a veseátültetés szervezetten, hivatalos program szerint, melyet már az Egészségügyi Minisztérium finanszírozott. Ebben az évben 6 beültetés történt, de ezek a számok évről évre növekedtek. 1983-ban 52, 1989-ben már élő donorból is történik beültetés. 1997-ben a beültetések száma meghaladja a 300-at. A csúcsot 2005-ben érték el a 315-ös számmal.

Hazánkban a transzplantációs várólistán jelenleg is több mint 900-an vannak. Európában ez a szám 40 000 körüli.

Feleségem állapota napról napra javult, a negyedik napon már a folyosón együtt sétáltunk és ehetett a hazai ételekből. Sajnos az ötödik nap megindultak a kilökődési reakciók, de az orvosok továbbra is bíztak a sikerben, mert a vese még jól működött.

A nyolcadik naptól rosszabbodott a helyzet, de új gyógyszerek alkalmazásában bízva folytatták a kezelést.

Újra csak a remény maradt, mint később annyiszor a hosszú évek alatt.