A dialízis állomás orvosai vezettek végig bennünket a kezelőn, ahol röviden elmagyarázták a kezelés folyamatát, melyre később részletesen kitérek.

/A dialízis szó még sokszor előfordul majd a leírtakban. A szó mára elterjedtebb lett, mint a magyar megfelelője a művese – kezelés./

Az első fontos beavatkozást, egy kanül beépítést a nyaki vénába, még aznap megteszik. Ezen keresztül folyik majd a vér dializálása. Ez egy átmeneti megoldás, hiszen az egyik kéz /általában a bal/ érrendszerét át kell alakítani, hogy a vérellátás nagyobb legyen. A kanül beültetése zavartalanul lezajlott, de természetesen nagyon kellett vigyázni, mert ez egy fertőzésveszélyes állapot.

1988. január 19-edike az első dialízis napja, s ezzel egy új időszámítás kezdete lett. Ettől a naptól kezdve heti három alkalommal, legalább 4 órás időtartamban folynak majd a kezelések.

Az első hét aggodalmak közepette telt el, mivel nem tudtuk milyen lesz a szervezet reakciója, de szerencsére minden jól alakult. Néhány kezelés után javultak a véreredmények és sokkal jobb lett az általános közérzete is. Ezen idő alatt a szegedi klinikán megtörtént az a beavatkozás, mely lehetővé teszi a bal kar érhálózatán keresztül végezhető dialízist.

Ez egy viszonylag kis műtéti beavatkozás, ahol Cimino fistula esetén a vénát az artériához csatlakoztatja a sebész.
A fisztula a csukló felett, a bőr alatt helyezkedik el, amit egy kis domborulat jelez. Odahajolva, füllel érzékelhető a véráramlat suhogó hangja, de újjal is érzékelhető. A fistula védelme fontos, mert ha leáll, akkor a kéz vérellátása alkalmatlan lesz a kezelések végrehajtására. A sebészek munkáját, valamint a párom odafigyelését dicséri, hogy a huszonnégy év alatt egyszer sem volt probléma a fistula működésével.

Mindezeket utólag leírva minden már természetesnek tűnik, de akkor, ezek az események gyorsan történtek, s csak sodort bennünket az áradat.

Először természetesen a kérdések. Hogyan történhetett ez? Mit lehet tenni? Mi jöhet ezután?
Amíg nem lesz beteg az ember, addig túl keveset fordít a szervezetének működésére. Bizonyos mértékig ez elfogadható, de talán nem árt kicsit többet tudni arról, ami egyébként természetesnek tűnik és működik.

Akinek túl soknak tűnik az ami történt, azt kell mondanom, hogy igen, ilyen gyorsan kerülhet az ember olyan helyzetbe, amelyről igazából fogalma sem volt.

Mi is csak utólag kezdtük megismerni azt, amit pár hét alatt megéltünk.

Természetesen, aki végig követni fogja a leírtakat, részletesen megtudhat sok mindent arról, ami egyébként nem kerül kiemelten a látókörébe.

Örülök, hogy elég sokakat érdekel a blog. Várom az esetleges hozzászólásokat. Természetesen nem vagyok orvos, így orvosi tanácsokat nem adhatok, csak a saját tapasztalatainkat tudom megosztani.