Napjainkban Magyarországon a vesebetegek száma eléri a 600 000 főt. A betegek többféle stádiumba sorolhatók, így ellátásuk is különböző. Legsúlyosabb a végstádiumban szenvedő betegek helyzete, hiszen őket csak a dialízis tartja életben. A kezelések hatékonysága óriási fejlődésen ment át, de csak a sikeres transzplantáció jelentheti az életvitel jelentős változását. A művesekezelt betegek átlagosan nyolc-tíz évvel rövidebb ideig élnek, mint a szervátültetettek. Az transzplantációt követően sokan újra munkaképesek lesznek, de már az is eredménynek számít, ha lehetővé válik az önálló életvitel.

A feleségem állapota a kezelések hatására stabilizálódott, így három hónap elteltével felkerülhetett a várólistára, ahol 800 – 900 fő várakozik új vesére.

A listára kerülést megelőzi egy úgynevezett tipizálási folyamat. Ez lényegében olyan immunológia vizsgálat, melyben meghatározzák a humán leukocyta antigéneket /HLA/. Ezek azok a fehérjék, amelyek a sejtek felületén elhelyezkedve segítik az immunrendszert a testazonos és testidegen sejtek azonosításában.

Később a donor tipizálás eredményeit egy program segítségével vetik össze az átültetésre várakozók immunológiai paramétereivel. Az összevetés során egy úgynevezett szelekciós lista készül, melyen az első helyen a donorral immunológiailag leginkább egyező beültetésre váró jelölt van. Ezt a szelekciós listát a tipizáló laboratórium elküldi a transzplantációt végző intézeteknek. Csak ezt követően kezdődhet meg a kiválasztott beteg behívása és kivizsgálása.

Magyarországon átlagosan 3-4 évet, de előfordulhat, hogy akár 8-10 évet is kell várni egy új vesére. Ma már javulhat ez az idő, hiszen hazánk is csatlakozott az Eurotransplanthoz.

A transzplantációra várakozóknak állandóan elérhetőnek kell lennie, hiszen bármelyik pillanatban jöhet egy riadó, amikor minden perc számít.

Közben teltek a hónapok, s lassan felvette az egész család azt az életritmust, mely mindenben alkalmazkodott a kezelések időpontjához. Igyekeztünk kihasználni a hétvégi szabad napokat. A legfontosabbá vált, hogy lehetőleg mindig együtt legyünk.

Időközben volt sikeres veseátültetés a csoportjába tartozó betegeknél, mely természetesen kihatással volt hangulatára.

Vajon meddig kell várni?