2013. december 26., csütörtök

Karácsony: szeretet, békesség







Fésűs Éva: Álmodik a fenyőfácska

Álmodik a fenyőfácska
odakinn az erdőn.
Ragyogó lesz a ruhája,
ha az ünnep eljön.
Csillag röppen a hegyre,
gyertya lángja lobban,
dallal várják és örömmel
boldog otthonokban.
Legszebb álma mégis az, hogy
mindenki szívébe,
költözzék be szent karácsony.



2013. december 4., szerda

Középpontban a vese

Mivel blogomban részletesen foglalkoztam a vesebetegekkel, talán érthető okok miatt, így  most a diéta kapcsán újra kiemelem a fontosabb szempontokat.

A vesebetegségeket folyamatosan és szakszerűen kell kezelni. A cél minden vesebetegség esetén, hogy javítsuk a vese működését. Alapvetően a beteg, megfelelő diétával, segítheti a terápia hatékonyságát. Még krónikus vesebántalmak esetén is javítható a vese űködőképessé, így jóval később kerülhet sor dialízis kezelésre.

Van néhány alapszabály, melyet mindig érdemes szem előtt tartani. Talán elsődleges a sóbevitel mérséklése, amit többször hallunk is, de a vesebántalmak kezeléséhez sokszor elengedhetetlen a fehérjebevitel csökkentése. Ezzel segítünk a szervezet sav-bázis egyensúly megtartását.

Természetesen a vesék fő feladata a vér megtisztítása a vízoldékony salakanyagoktól, de a vesék számára a legnagyobb munkát a fehérje-anyagcsere jelenti.

A táplálékkal bevitt fehérje feldolgozása több lépésben zajlik, így végül karbamid keletkezik, mely a vizelettel távozik. A kevesebb fehérjebevitellel részben  tehermentesítjük a veséket.

A vesediéta szigorú betartásával a betegnek szinte mindig lehetősége van arra, hogy a betegség lefolyását kedvezően befolyásolja.

A vesediéta alapelvei

A vesebetegségekre ajánlott tehermentesítő és kímélő étrend gazdagon tartalmaz lúgos, növényi eredetű élelmiszereket, ugyanakkor rendkívül fehérjeszegény. A fehérjebevitelt természetesen nem szabad túlzott mértékben visszafogni, különben hiány keletkezhet és a szervezet a saját szöveteiből túl sok fehérjét használ fel.

Amennyiben a vér karbamidszintje súlyosabb vesekárosodások következtében még ennél is magasabb, a naponta felvehető fehérjemennyiség nem haladhatja meg a 20 grammot. Ez már éppen csak a szükséges fehérjeminimumot fedezi anélkül, hogy a vesét feleslegesen megterhelné.

Lúgosító táplálékok

A legfontosabb étrendirányzatok közé tartozik a burgonya-tojás diéta, melyet már évtizedek óta sikerrel alkalmaznak különböző vesebetegségek kezelésére. A diéta főleg burgonyából áll, mértékkel szerepel benne a tojásból származó fehérje, s ehhez jön még más bázisgazdag növényi eredetű táplálék. A diétával sok vesebetegség jól kezelhető. A tojás és a burgonya fehérjéinek kombinációja sokkal jobban értékesíthető táplálékforrást nyújt, mint a hústermékek, melyek a vesediétában nélkülözhetők.

ÉTREND-VARIÁCIÓK

A Max-Planck Intézet dortmundi táplálkozásfiziológiai részlegének vizsgálatai szerint a burgonyából és a teljes tojásból származó fehérjék 3:2 arányú kombinációja tekinthető optimálisnak. Ezzel elérhető egy olyan aminosav-összetétel, mely pontosan megfelel az emberi szervezet szükségleteinek, vagyis az eszenciális és a nem eszenciális fehérje-építőkövek legjobb összeállítása. A burgonya-tojás étrenddel már 15 gramm fehérje elegendő a napi közepes mértékű szükséglet teljes fedezésére. Ezt a diétát proteinszelektívnek is nevezik, mert a benne található fehérjéket a célnak megfelelően választották ki és meghatározott arányban kombinálták egymással
.
A diéta összeállításának szempontjai

Az étrend gerincét a fehérjeszegény diétás termékek, méz, cukor, cukorka, növényi olajok, margarin, valamint korlátozott mennyiségben zöldség- és főzeléknövények, gyümölcsök és tojásfehérje alkotják
Az étrendben csökkentett mennyiségben szerepelhetnek a nagy fehérje- és foszfortartalmú tej, túró, tojás (sárgája) és húsféleségek, hal, belsőségek, valamint a nagy sótartalmú sajtok és húskészítmények. Megjegyzendő, hogy a nyersanyagok, élelmiszerek fehérje- és foszfortartalma általában párhuzamos (a nagy fehérjetartalom együtt jár a nagy foszfortartalommal).
A szárazhüvelyesek (a szója is) és az olajos magvak foszfor- és káliumtartalma is tetemes, ezért nem vagy csak igen kis mennyiségben alkalmazhatók.

Az étrend energiatartalma koleszterint nem tartalmazó növényi olajokkal, cukorral, mézzel növelhető. Az összetett szénhidrátot tartalmazó gabonafélék, lisztek és a belőlük készült termékek a mintegy 10%-nyi fehérjetartalmuk miatt nem javasoltak, helyettesítésükre fehérjeszegény termékek (kenyérpor, keményítők, tojáspótló por stb.) használhatók, ha a beteg elfogadja és szívesen fogyasztja őket. Sütéshez esetleg keverten (1:1 arányban) alkalmazható a kis fehérjetartalmú keményítő és a hagyományos liszt.

A zöldség- és főzeléknövények (burgonya, paradicsom, sárgarépa, gomba stb.), valamint a gyümölcsök (banán, mazsola stb.) nagy káliumtartalmúak, s ez mindig beszámítandó az engedélyezett mennyiségbe. A hiperkalémia a szívben ingerképzési és ingerületvezetési zavarra vezet, s ezzel életveszélyes állapot kialakulását okozhatja. A kálium- és a foszfortartalom nyersanyag-válogatással, előfőzéssel és a főzővíz elöntésével csökkenthető.

Nagy konyhasótartalmuk miatt kerülendő élelmiszerek a füstölt, félkész, konyhakész, konzerv- és sóval tartósított termékek, a savanyúságok, a pizzák, a chipsek, a ropi, a sós stangli stb. Jól ízesít a zöldséggel, gyümölccsel, gombával való tűzdelés, pirítás, pörkölés. A csökkentett nátriumtartalmú só alkalmazása tilos, mert 60% NaCl mellett 40% KCl-ot is tartalmaz, s ez (tovább) növelheti a beteg szérumának K- szintjét (amely akár szívmegállást is okozhat).
Ha szükség van a folyadékfogyasztás korlátozására, a gyakori szájöblítés, a jégkocka vagy mentolos cukorka szopogatása, esetleg a kis űrtartalmú pohárból való ivás csökkenti a szomjúságérzést.

Ajánlott és kerülendő nyersanyagok

Cereáliák, sütőipari termékek

Ajánlott: nephropán, FE-MINI és fehérjeszegény kenyerek, a speciális kenyérporokból otthon sütött péksütemények, FE-MINI száraztészták, rizs, valamint étkezési keményítő. Energiapótlásra - úgy, hogy közben a fehérjetartalom ne növekedjen - alkalmas még a Fantomalt (maltodextrin) is.

Nem ajánlott: sós stangli és perec, ropi, sajtos sütemények és kekszek.

Zöldség- és főzelékfélék, száraz hüvelyesek

Ajánlott: kel-, fejes és vöröskáposzta, kínai kel, kelbimbó, karfiol, brokkoli, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, fejes saláta, zöld-, póré- és vöröshagyma, padlizsán, patisszon, cukkini, cékla, spárga, sóska, paraj, sütő- és főzőtök, retek, uborka, zöldpaprika, kukorica, zöldbab, paradicsom, burgonya, zöldborsó, gombák (K-tartalmuk a napi engedélyezett káliummennyiségbe beszámítandó).

Nem ajánlott: sóval tartósított zöldségkészítmények, szárított zöldségek és gombák.

Gyümölcsök, olajos magvak

Ajánlott: alma, birsalma, körte, citrom, narancs, grépfrút, mandarin, kivi, egres, eper, málna, szeder, ribizli, meggy, cseresznye, őszi- és kajszibarack, szilva, dinnye, banán, szőlő, valamint csak ízesítésre, kis mennyiségben és ritkán fogyasztva dió, mogyoró, mandula, mák, tökmag és pisztácia nem sózott változata.

Nem ajánlott: mazsola, aszalt gyümölcsök, sózott vagy nagy mennyiségben olajos magvak.

Tej, tejtermékek

Ajánlott: a megszokottnál kisebb (fele, harmada) mennyiségben tej, joghurt, kefir, aludttej, író, tejföl, kávé- és habtejszín.

Nem ajánlott: sajtok, juhtúró.

Húsok, húskészítmények, halak

Ajánlott: a megszokottnál kisebb (fele, harmada) mennyiségben és előfőzve tőkehúsok, valamint sószegényen elkészítve házi húskrémek.

Nem ajánlott: halak és halkészítmények, húskészítmények, füstölt száraz áruk.

Tojás
Ajánlott: tojásfehérje (beleszámítandó az engedélyezett fehérjemennyiségbe).

Nem ajánlott: heti egy-két darabnál több tojás sárgája (foszfor- és koleszterintartalma miatt).

Zsiradék

Ajánlott: növényi olajok (napraforgó-, repce-, szója, kukorica-, lenmag-, dió- olaj), margarinok.

Nem ajánlott: az állati eredetű zsiradékok.

Édesség

Ajánlott: fehérjeszegény kenyérporból vagy keményítőből készült házi készítmények, pudingok, zselék, valamint Emese és Barbara márkanevű kekszek (ha a fehérjetartalmuk 3 g/ 100 g alatt van).

Nem ajánlott: túrós és olajos magvakkal készített sütemények.

Folyadék

Ajánlott: ásványvíz, víz, teák, limonádé, üdítőitalok, szörpök, a káliumtartalmukat figyelembe véve a gyümölcs- és zöldségprésnedvek.

Nem ajánlott: szeszes italok, valamint a kólafélék (a foszfortartalmuk miatt).
 
A konyhatechnológiai műveletek közül nem javasolt a legírozás (a tojássárgájának foszfortartalma miatt). Anyaggal való lazításhoz pedig a FEMINI rizs, fehérjeszegény kenyér, tojásfehérje alkalmazható.

A dietetikus feladata összetett

Betegoktatás (diétás tanácsadás), amelynek során a betegnek meg kell ismernie betegsége lényegét, ehhez kapcsolódóan a diéta szerepét, valamint annak elméleti és gyakorlati alapjait, hogy azt a későbbiekben alkalmazni tudja.

Az oktatás után időről időre fel kell mérni a páciens tudásszintjét, s az ismereteket szükség szerint fel kell frissíteni.

Rendszeresen ellenőrizni kell a beteg laboratóriumi paramétereit, tápláltsági állapotát (fel kell mérni szubjektív tápláltsági állapotát) és a beteg által vezetett diétásnaplót, hogy a diétát ezek eredményeihez lehessen igazítani.

A beteget segíteni kell a következő tevékenységekben: étlaptervezés, bevásárlás, diétásnapló vezetése és értékelése, teendők különleges élethelyzetben (például utazás, üdülés, sport).
A dialízis vagy a vesetranszplantáció nagy változást eredményez az étrendi kezelésben.


Veresné Bálint Márta főiskolai adjunktus,
Horváth Zoltánné főiskolai adjunktus
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Dietetikai Tanszék
Forrás: http://www.informed.hu

Utazás
Mindig van egy másik út,
Csak tudnod kell választani.
Amit megéltél már a múlt,
Benne életed állomásai,

Dönthetsz jól, vagy rosszul,
De, ha fogják is a kezed,
Tudj választani józanul,
Hisz a jegyet az útra te fizeted.

Már megvetted elővételben,
Egyetlen jegy és csak oda,
Érvényes térben, időben,
De bizonytalan az út hossza.

Hát kapaszkodj fel bármire,
Vagy csak sétálj egyedül,
Fáradt leszel, mire jön az este,
De holnapra újra fény derül.

Hisz utazásod maga az élet,
Nem lehet fékkel megállítani,
Nem tudni mikor ér véget,
Ezért kell újra szárnyat bontani.
/Joco57/

Vesztes nélkül
Mielőtt a győzelem mámorába esel,
Nézz a vesztes szemébe mégegyszer.

Könnyei mögött lásd meg a tüzet,
Mely most is messziről megéget.

S ha már szól a győztesek diadala,
Ne feledd, ki emelt fel a trónra.

Ma ez csak egy perc, egy pillanat,
De emléke örökké megmarad.
/Joco57/

2013. november 16., szombat

Meríts erőt!

Képesek vagyunk a változásra?

Életünk minden percében szükségünk van akaraterőre.

Az akaratunkkal tudjuk építeni a jövőt. Hinnünk kell magunkban, hogy képesek vagyunk megteremteni azt, amit elhatároztunk.

A gondolatok és az akarat ereje ily módon sorsfordító lehet. Lehetőség szerint szabjunk magunknak egy időszakot, mely elteltével nézzük meg mit sikerült elérni. Nap, mint nap szembesülünk azzal a ténnyel, hogy olyan dolgokat is meg kell tennünk az életben, amelyhez semmi kedvünk. Bizonyos dolgokat könnyen megoldunk, de vannak olyanok, melyek megfelelő motiváció nélkül nem mennek. Kell egy cél, melynek elérése adja a motiváció alapját, ami az egészet mozgatja.

A motiváció szó a latin eredetű movere igéből ered, melynek jelentése mozogni, mozgatni. A motiváció a pszichológiában gyűjtőfogalom, motívumokból épül fel és minden cselekvésre, viselkedésre késztető belső tényezőt magában foglal.

A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy amíg egészséges az ember nincs meg az a motivációs erő, mely kibillenti a megszokott életviteléből. Pedig rengeteg figyelmeztető jelzéseket kapunk nap mint nap. Legyen elég motiváció az, hogy a környezetünkben történő eseményekből levonjuk a következtetéseket a saját életvitelünk értékeléséhez. Ne várjunk addig, amíg saját életünkben bekövetkező betegség lesz a motiváció. Amennyiben mégis ez következne be, akkor döntsünk azonnal, hiszen kiválasztható a megfelelő életmód az adott betegséghez.

Aki olvasta a blogot, annak nem kell bizonygatnom, hogy mennyire fontos döntésről van szó.

Néhány gondolat is adhat erő!

„Ha csak azt vagy hajlandó megtenni ami könnyű akkor az élet nehéz lesz. De ha hajlandó vagy azt megtenni ami nehéz akkor az élet könnyű lesz.“
T. Harv Eker



2013. november 8., péntek

Életmód egy életre

Mindenki átesett már olyan fogadalmakon, melyeket elkezdett betartani, de egy idő után, általában rövid idő után, életvitele visszaállt a megszokott kerékvágásba. Amikor nincs kényszerítő körülmény, akkor sokkal nehezebb változtatni. Egyes szakértők szerint legalább harminc napra van szükségünk ahhoz, hogy a régi beidegződések helyett új cselekvési formákat, étkezési szokásokat kell bevezetnünk.

Az alábbi pontokba szedett szempontokat ajánlani tudom mindenkinek, hiszen aki egészséges annak az a fontos, hogy azt megőrizze, aki pedig valamilyen betegségben szenved, annak pedig keresni kell a megfelelő terápiába illeszkedő életmódot. Az utóbbi esetben adott a motiváció, de ne gondoljuk, hogy ebben az esetben lényegesen könnyebb a változtatás.

1 / 7 Elhatározás
Fontos, hogy komolyan elhatározd magadban, hogy változtatni szeretnél eddigi életviteleden. Ha az elején nehéz is lesz, légy kitartó, hiszen csak így fogsz tudni változtatni és elérni sikereket.
Mindig tartsd szem előtt, hogy milyen cél lebeg a szemed előtt, és tartsd ahhoz magadat. Hidd el, csak az első időszak lesz nehéz, és megéri a belefektetett erőfeszítés, hiszen napról napra jobban fogod érezni magad a bőrödben.

Sokszor segít, ha egy füzetbe összeírod a terved, és minden nap tartod magad hozzá. Azokat a napokat, amelyeket sikeresen teljesítettél, kipipálhatod.

2 / 7 Tájékozódj!
Faggasd ki ismerőseidet, akik már belevágtak az életmódváltásba vagy kérd ki szakértők véleményét, akik biztosan ellátnak majd jó tanácsokkal. Válassz olyan mozgásformát, ami legjobban illik stílusodhoz, és tudj meg mindent róla.

Nézz körbe, hogy milyen edzőtermek vannak a közeledben, hogy minél jobban bele tudd illeszteni jelenlegi életviteledbe. Jó, ha van egy olyan barátnőd, aki szintén életmódot szeretne váltani, közösen nagyobb lendülettel vághattok neki, és tudjátok majd támogatni egymást, ha elbizonytalanodnátok vagy nehézségbe ütköznétek.

3 / 7 Szabadulj meg a rossz szokásoktól!
Első lépésként próbáld meg rossz szokásaid mellőzni; ha eddig dohányoztál, nincs mese, le kell tenned a cigit, bár nem lesz könnyű, de az első pár nap után minden egyes nap jobban fogod érezni magad, és a pénztárcádban is észrevehető lesz a különbség.

Motiválásként az első egy havi pénzből, amit cigire költöttél volna, lepd meg magadat egy szép új csizmával! Ha egyéb más rossz szokásod van, arról is próbálj leszokni szép fokozatosan, ám de határozottan.

4 / 7 Csak fokozatosan
Lépésről lépésre építsd bele életedbe a rendszeres testmozgást, először hetente csak kétszer-háromszor sportolj, elég, ha azokon a napokon fél órát szánsz tested karbantartására, majd folyamatosan emeld az edzéssel töltött időt.

Ha futni szeretnél, kezd sétával, majd váltsd fel szépen lassan kocogásra. Napról napra egyre többet fogsz majd bírni, mely önbizalmadat növeli és láthatóan fittebb és vonzóbb leszel tőle. Ne akarj azonnal kilométereket lefutni, kezd rövidebb távokkal, ami szervezetednek és tűrőképességednek megfelelő.

Ha az étrendeden teszel változtatásokat, azt is a fokozatosság elve alapján tedd. Ne vond meg magadtól teljesen a húst vagy szénhidrátokat, csak az adagot csökkentsd. Tanulj meg keveset de jót enni!

5 / 7 Mozgás
Az egészséges életmód elengedhetetlen velejárója a rendszeres sport, fontos, hogy olyan mozgásformát válassz, amit élvezel, és jókedvvel végzel. Már az is jó, ha naponta fél órát sétálsz, az a lényeg, hogy tested átmozgasd és örömmel töltsön el.

Meglátod, csak elkezdeni nehéz, pár edzés után már alig fogod várni, hogy újra kedvenc sportodnak hódolhass. Tested edzésről edzésre karcsúbb és formásabb lesz, feltöltődsz energiával és magabiztosabb leszel.

6 / 7 Táplálkozás
Ha életmódot szeretnél váltani, akkor a táplálkozásra is nagy hangsúlyt kell fektetned, részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű pékárukat és a fehér húsokat. Lehetőleg este 6 után már ne egyél, ha mégis megéheznél, akkor gyümölcsöt vagy zöldséget vegyél magadhoz.

A reggelid legyen bőséges, hogy feltöltődj energiával, a nassolást is inkább a délelőtti órákra ütemezd, hiszen a nap folyamán könnyebben ledolgozod, mint este. Ebédre a hal, a csirkemell vagy a pulykamell remek választás egy könnyű körettel, estére pedig igyekezz szénhidráttól és zsírtól mentes táplálékot bevinni szervezetedbe, például egyél egy finom salátát vagy halat zöldséggel
.
7 / 7 Kitartás
Mindig jusson eszedbe, hogy miért csinálod; kellő odafigyeléssel fittebb és egészségesebb leszel, és nem utolsó sorban alakod is sokat fog formálódni, vékonyabb és izmosabb lesz. A rendszeres sporttól és a helyes táplálkozástól közérzeted is javulni fog, sokkal energikusabb és kiegyensúlyozottabb leszel.

Ha nehézségbe ütközöl, semmiképp ne add fel, gondolj az eddigi befektetett munkára, az eredményeidre és a lehetőségekre, melyeket megújult életmódodnak köszönhetsz majd.

A legfontosabb megérteni, hogy az egészséges életmód hosszú távú befektetés, ami megtérül, ha viszont lemondunk róla, a nem kívánt következmények szintén hosszú távon jelentkeznek.

Mindenekelőtt szemléletváltásra van szükség. Mivel a gyermek szocializációjában meghatározó a családi minta, fontos kezdettől jó példával elöl járni. A kisgyermek utánozza a szüleit, s észrevétlenül átveszi a szokásaikat, s a rossz minta ugyanúgy beépül, mint a jó. Nem mindegy tehát, hogy mit lát és tapasztal otthon.

2013. szeptember 17., kedd

TestŐr lehetsz

Bár nem ismerjük pontosan sem az 1-es, sem pedig a 2-es típusú cukorbetegség okai, de tudjuk azokat a rizikófaktorokat, melyek a betegség kialakulásában szerepet játszanak.

Az 1-es típusban a betegség kialakulásában az alábbi tényezők szerepet játszanak:
  • a családban 1-es típusú cukorbetegség előfordulása
  • vírusok támadhatják meg a hasnyálmirigyet
  • zavar lép fel a szervezet védekező rendszerében, mely elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.
A 2-es típusban a betegség kialakulása gyakrabban alakul ki olyan egyéneknél, akik
  • 40 év felettiek
  • családjukban már van cukorbeteg
  • súlyfeleslegük van
  • terhességük alatt átmenetileg cukorbetegség lépett fel
  • 4500 gramm feletti gyermeket szültek
  • súlyos betegségen vagy sérülésen estek át
Mindent figyelembe véve a szakemberek szerint az 1-es típusú cukorbetegség a mai ismereteink szerint nem előzhető meg, hiszen az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun folyamat, melynek során a szervezet saját immunrendszere pusztítja el a vércukor szabályozásában alapvető inzulin nevű hormont előállító sejteket.

Más a helyzet a 2-es típusú cukorbetegség esetében, hiszen bár cukorbetegségre való hajlam öröklődhet, de diabétesz általában csak a káros külső tényezők hatására alakulhat ki.

Ilyen tényezők:
  • energiadús táplálkozás
  • mozgásszegény életmód
  • dohányzás
  • túlzott alkoholfogyasztás
Ezekre kell tehát figyelni, így talán csökkenthetjük a betegség kialakulásának esélyeit, hiszen a legkisebb odafigyeléssel is éveket nyerhetünk.
  • Étkezzünk egészségesen! Haladjunk kis lépésekkel, de következetesen és minél előbb kezdjünk el tudatosan táplálkozni. Válasszunk alacsony zsír- és kalóriatartalmú ételeket, együnk sok-sok zöldséget, gyümölcsöt és kevés cukrot. Nem kell megtagadni magunktól az evés élvezetét, csak válogassuk meg, hogy miből mit főzünk és azt is, hogy mit, mikor és mennyit eszünk. Használjunk a sütéshez-főzéshez olajat, együnk teljes kiőrlésű kenyeret és csökkentsük a só mennyiségét!
  • Igyunk vizet! A szomjúság oltására a legalkalmasabb ital a víz, de ezt sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni. A víz a legolcsóbb nullkalóriás üdítő! Testünk kétharmada vízből áll, és mivel izzadással, párolgással folyamatosan vizet veszítünk megfelelő működéséhez naponta 2-3 liter vízre van szüksége - és nem másra! Még a 100%-os gyümölcslevek sem ajánlottak folyadékpótlásra, mert 1 liter kb. 1800 kalóriát és 100g cukrot tartalmaz, és szomjúság oltására tulajdonképpen csak a bennük lévő víz miatt isszuk.
  • Mozogjunk rendszeresen! Nem kell versenysportra gondolni a testmozgás kapcsán. Próbáljunk meg naponta legalább 30 perc mérsékelt fizikai aktivitást végezni. A séta, az úszás, a biciklizés nagyszerű, de könnyű kihagyni, ha éppen nincs rá időnk. Alakítsuk át inkább mindennapi tevékenységünket úgy, hogy lemondunk a teljes kényelemről. Leszállhatunk egy megállóval korábban a buszról és máris mozogtunk 10 percet...
  • Szabaduljunk meg a súlyfeleslegtől! Legjobb ha még időben odafigyelünk és nem hízunk meg. Ha már kialakultak a zsírpárnák, de beépítjük életünkbe a fenti szempontokat és figyelünk a kalóriabevitelre, garantáltan fogyni fogunk szép lassan és nem fogjuk visszaszedni a kilókat. A túlsúly hormonális változásokat okoz és növeli az inzulin rezisztenciát, ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Elhízott egyéneknél már 5 kiló fogyás is jelentősen csökkenti a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.
Aki végigolvassa a blogot, talán jobban elgondolkodik a fentiek betartásáról, hiszen egy hosszabb ideig tartó cukorbetegség esetén nagyobb az esélye egy krónikus vesebetegség kialakulásának.

(Forrás: medinix.hu, hazipatika.com, cukorbetegsegek.hu)

2013. szeptember 5., csütörtök

Cukorbetegség szövődményei

Ma Magyarországon a népesség 8-10 % - a cukorbeteg, de jellemzően az úgynevezett 2-es típusú betegek száma magas, ők a betegek 80-90 % - át teszik ki.

Alapvetően azt mindenki tudja, hogy a cukorbetegnek magas a vércukorszintje. Sajnos ennek ellenére nem figyelünk szervezetünk jelzéseire.

Ha valaki gyakran szomjas, állandóan fáradt, zavaros a látása és viszket a bőre, lehet, hogy fel nem ismert diabéteszben szenved.

A 2-es típusú cukorbetegségben az inzulintermelés inkább megemelkedett, aminek az oka, hogy a beteg sejtjei érzéketlenek az inzulinra, úgy jellemzik, hogy inzulinrezisztensek, amire a szervezet fokozott inzulintermeléssel reagál. A túlsúlyos, elhízott 2-es típusú cukorbetegekre döntően az inzulinrezisztencia a jellemző, míg normális testsúlyú vagy sovány társaikra inkább a csökkent inzulintermelés, de gyakran mindkettő együttes fennállása okozza a magas a vércukorszintet. Az inzulinrezisztencia miatt fokozott működésre „kényszerített” hasnyálmirigy inzulintermelése folyamatosan csökken, egy idő után kiegészítésként, vagy önállóan folytatott inzulinkezelés válik szükségessé.

Bármelyik cukorbetegség-típusról is legyen szó, a magas vércukorszint mérgek termelődéséhez vezet, amelyek nagyrészt a vesén keresztül ürülnek ki. Mivel a szervezet vízháztartásáért nagyrészt a vese felelős, a cukorbetegek sokszor hajlamosak a kiszáradásra.  A magas vércukorszint miatt a cukorbetegek vizeletében megjelenik a cukor, mely jelentős mennyiségű víz kíséretében ürül. Magas cukorszint esetén tehát minden cukorbeteg jelentős mennyiségű folyadékot veszít.

Már ebben a túlműködési stádiumban is megjelenhet, de főleg ez után jellemző, hogy a vesén belüli nyomásnövekedés miatt fehérjevizelés indul meg, jeleként annak, hogy már nem csak a vese működése, de a szerkezete is károsodott. A vizeletben az egyik legkorábban megjelenő fehérje az albumin.

Figyelembe véve a leírtakat 2-es típusú cukorbetegekben a diabétesszel gyakran közel egy időben fellépő magasvérnyomás-betegség általában már veseérintettséget is jelez.

Az orvosok a dibéteszes nefropátiának 5 fokozatát határozták meg. Az első két stádiumban klinikai tünetek nem észlelhetők, ezért fontos az ismert cukorbetegek szűrővizsgálata, mellyel még a tünetek megjelenése előtt, a korai szakban felismerhető a vese érintettsége.

1. stádiumban a vese megnagyobbodik (hipertrófia), és nő a vesefunkció (hiperfiltráció).

2. stádiumban a vese szerkezeti elváltozásai kialakulóban vannak, klinikai tünetek nélkül.

3. stádium az ún. kezdődő nefropátia stádiuma, enyhe vérnyomás emelkedés figyelhető meg, továbbá a vizelet vizsgálatakor már észlelhető a fehérjevizelés, egyéb tünet erre a szakaszra nem jellemző.

4. stádiumban csökken a vesefunkció, amit jelezhet a fokozódó fáradékonyság, gyengeség, rossz közérzet, fogyás, mely tünetek a romló kiválasztó funkció következtében a vérben növekvő méreganyag koncentrációt jelzi. Azonban ezek a panaszok nem specifikusak a veseműködés csökkenésére, más kórképekben is előfordulnak. Ilyen fokú veseérintettség esetén már magas vérnyomás alakul ki. A vesefunkció romlását a szerkezetében kialakuló jelentős szövettani eltérések okozzák.

5. stádiumban súlyos szerkezeti eltérések (glomeruluspusztulás) alakulnak ki. A vesekárosodás ezen szakaszában magas vérnyomás, vérszegénység (anémia) jelentkezik és a vese kiválasztó működésének elégtelensége miatt a vérben toxikus anyagok (urémia) felszaporodása jelentkezik. Ilyenkor végstádiumú veseelégtelenségről beszélünk, mely az előbbi tünetek mellett hányingerrel, halvány, sápadt bőrrel és nyálkahártyákkal jár. Az állapot súlyosbodása idegrendszeri tünetek pl. nyugtalanság, ingerlékenység, tudatzavar kialakulásához vezet.

A betegség időben történő felismerésével, megfelelő kezelésével és a már ismert betegek körében végzett szűrővizsgálatok végzésével, valamint a betegek korrekt együttműködésével a szövődmények kialakulása lassítható.

Forrás: vesebetegseg,hu
            weborvos.hu

2013. augusztus 28., szerda

Szabályok mindenkinek

A Vese Világnap rendezvényein rendszerint elhangzanak olyan szabályok, melyeket jó szívvel ajánlok mindenkinek.

1. Tartsa fitten és aktívan saját magát!

A „mozgásban a vese egészségéért” elv világméretű mozgalommá vált. Hiszen a kevés mozgás felboríthatja a szervezet energiaforgalmát, a táplálékkal felvett nagyobb energiamennyiség elhízást eredményezhet, az elhízás tovább csökkenti a mozgáskészséget, súlyosabb esetben komolyabb egészségkárosítást, érelmeszesedést, szívzavarokat, esetleg cukorbetegséget válthat ki. A mozgás lehet egyszerűen gyaloglás, kocogás, úszás, kerékpározás, fő a rendszeresség.

2. Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét!

A cukorbeteg emberek mintegy felében fejlődik ki cukorbetegséggel kapcsolatos diabéteszes nefropátia. A diabéteszes nefropátia a cukorbetegség következtében kialakuló veseprobléma. Jellemzője a fehérje megjelenése a vizeletben, és a lassan kialakuló veseelégtelenség. Cukorbetegek számára tehát a vesefunkció rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. A cukorbetegség következtében kialakuló vesekárosodás mérsékelhető vagy teljes mértékben kivédhető, ha idejekorán észleljük. Ezért fontos, hogy szakemberrel rendszeresen ellenőriztesse vércukorszintjét.

3.Ellenőrizze vérnyomását!

Habár azt sok ember tudja, hogy a magas vérnyomás agyvérzéshez, illetve szívinfarktushoz vezethet, azt viszont kevesen tudják, hogy ez a leggyakoribb oka a vesebetegség kialakulásának is. Ma már egyre megszokottabb, hogy ha magasvérnyomás-betegségben szenvedő van a családban, akkor beszereznek egy vérnyomásmérőt. Kevesebben gondolnak erre, ha ők maguk nem érintettek, vagy nincs ilyen a környezetükben. Pedig annak is célszerű alkalmanként ellenőrizni a vérnyomását, akinek nincs panasza. A vérnyomás tartós megemelkedése ugyanis általában sokáig tünetmentes, vagy a tünetek annyira általánosak (fáradtság, fejfájás stb.), hogy nem is gondolnak hipertóniára. A korai felfedezéssel elindított korai kezelés haszna pedig óriási – megelőzhetjük a komoly szövődmények kialakulását. A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást azokban az esetekben, amikor más betegségekkel is társul, mint pl. cukorbetegség, magas koleszterinszint és szív-, és érrendszeri betegségek.

4.Étkezzen egészségesen és vigyázzon a testsúlyára!

Az ideális testsúly segít kivédeni a cukorbetegség, szívbetegségek és más olyan állapotok kialakulását, amelyek krónikus veseelégtelenséghez vezethetnek. Csökkentse a sóbevitelt. Az ajánlott nátrium bevitel 5-6 gramm naponta (egy teás kanálnyi!).

5.Fogyasszon bőségesen vizet!

Régi bölcs javaslat napi 8 pohár víz fogyasztása. A legújabb kutatások szerint pedig elengedhetetlen a jó egészséghez. A bőséges vízfogyasztás segíti a vesét megtisztítani a szervezetet a sótól, a húgysavtól és a méreganyagoktól, ezáltal csökken a krónikus vesebetegségek kialakulásának esélye. Ausztrál és kanadai kutatók alapvetőnek tartják a napi 2 literes vízfogyasztást, mely csökkenti a vesefunkció romlását. Vesekövesség esetében kifejezetten ajánlott napi 2-3 liter víz elfogyasztása, így az újabb kő kialakulásának esélye csökkenthető.
Romló veseműködés esetén kezdetben még inkább megnő a folyadékigény. Csak a veseelégtelenség késői stádiumában – amikor a vese már nem tudja kiválasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot – lehet ártalmas a túlzott bevitel. Győződjön meg arról, hogy jó a veseműködése! Támogassa veséje működését megfelelő folyadékbevitellel!

6. Ne dohányozzon!

A dohányzás lelassítja a vese véráramlását. Amennyiben kevesebb vér jut a vesékbe, romlik a vesefunkció. A dohányzás a vesedaganatok kockázatás is mintegy 50%-kal megnöveli.

7. Ne használjon rendszeresen vény nélküli gyógyszereket!

Általánosan elterjedt gyógyszerek rendszeres szedése, mint a különböző gyulladásgátlók, (például az ibuprofen), vesekárosodást okoz. Az ilyen gyógyszerek nem jelentenek jelentős veszélyt, amennyiben a vese egészséges és csak alkalmanként használják őket. Ellenben ha krónikus fájdalomcsillapításra szolgálnak, mint ízületi gyulladás vagy derékfájdalom esetén.

8. Ellenőriztesse vesefunkcióit!

Minden esetre célszerű folyamatosan vigyázni, ezért minden nagy kockázatú egyén - a cukorbeteg, a magas vérnyomással élő, a túlsúlyos, vagy a már ismerten vesebeteg, esetleg ha családtagja is érintett -, feltétlenül rendszeresen ellenőriztesse vesefunkcióit.

A veseműködésben mutatkozó eltéréseket kiemelten fontos minél korábban azonosítani, mert ez teszi lehetővé, hogy a beteg még a vesekárosodás megindulása előtt megkaphassa a megfelelő kezelést. A korai kimutatás és kezelés lelassíthatja vagy megállíthatja végstádiumú vesebetegség kialakulását.

Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a gyilkos kór) elkerülése érdekében, már kis odafigyeléssel is óriási eredményt érhetünk el.

Te döntesz

Ne akarj mindig több lenni,
Állj meg néha megpihenni,
Nézz körül, ott ahol jársz,
Magadon kívül kit látsz?

A virág hullajtja szirmait,
Az ünnepi ruhák díszeit.
A gyertya csonkig égett már,
Messze nyargal a forró nyár.

Vedd kabátod, indulj újra,
Most ráléphetsz egy új útra.
Magány helyett társad legyen,
S átkelhetsz a nagy hegyen.

Legyen szíved dobbanása,
Ébresztő egy új csatára.
Akarj mindig több lenni,
Elég a végén megpihenni.
/Joco57/

Helycsere

Ha a sors kiválasztottja leszel,
Kezdj gyanakodni.

A történelemben volt ilyen már,
S megölték a királyt.

A nyaktiló nem válogat soha,
Ha elindul, oda sújt.

Tegnap nyitva állt még az ajtó,
Ma retesszel teli.

Most, hogy tudod mi vár rád,
Válaszd te a sorsod.

Legyen ő a király, a halandó,
Te maradj a sors.
/Joco57/

2013. augusztus 25., vasárnap

Több figyelmet

Szerencsére az utóbbi években, legfőképpen a 2011-ben elindított Nemzeti Vese Programot követően, nagyobb figyelmet kapnak a vesebetegséget előidéző alapbetegségek.

A veseelégtelenség leggyakoribb okai:

A krónikus vesebetegség előfordulása folyamatosan növekszik, ma már leggyakrabban a cukorbetegség, valamint a magas vérnyomás  okozza, de egyre növekszik a gyógyszerek, különösen a fájdalomcsillapítók kontrollálatlan használata okozta vesebetegségek száma. A krónikus veseelégtelenség igen alattomosan jelentkezhet és évekig semmiféle panaszt nem okozva igen gyakran csak végállapotban derül ki, amikor már csak a vesepótló-kezelés, leggyakrabban a dialíziskezelés jön szóba. Figyelembe véve a Magyarországon kétmilliót meghaladó magas vérnyomású beteget és egymillióra becsült cukorbeteget mind súlyosabb népességügyi jelentősége nyilvánvaló. Évente mintegy 10 ezer beteg szorul dialíziskezelésre.

Egy az Egyesült Államokban született prognózis szerint 2003 és 2023 között a vesebetegek száma háromszorosára fog nőni. A jelenség legfőbb oka az átlagéletkor emelkedése, valamint a veseelégtelenséget előidéző diabétesz és hipertónia „térhódítása”. Magyarországon körülbelül évi 6-8%-os betegszám növekedésre számíthatunk.

A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak a vese megbetegedései - a fejlett világban a veseelégtelenség fő okozója a kettes típusú cukorbaj, az új esetek mintegy 35-40 százalékáért felelős. A dialízisre vagy transzplantációra szorulók többségének cukorbetegsége miatt van szüksége a kezelésre, illetve a beavatkozásra.

A vesebetegség előfordulási gyakorisága számottevő növekedést mutat, és a krónikus betegségek kezelésére fordított összegek is jelentősen nőnek.

A világon jelenleg több mint 240 millió a cukorbetegek száma. 2025-re ez várhatóan 380 millióra fog emelkedni, többnyire a növekvő lakosság, az idősebb átlagéletkor, az urbanizáció, az egészségtelen étkezési szokások, a növekvő testzsír tartalom és az ülő életmód hatására. Délkelet-Ázsiában, a keleti Mediterrán térségben, Közel-Keleten és Afrikában várhatóan meg fog duplázódni a cukorbetegek száma 2025-re.

A jóslások szerint Európában 20 %-kal, Észak-Amerikában 50 %-kal, Dél- és Közép-Amerikában 85 %-kal, a Csendes-óceán nyugati régiójában pedig 75 %-kal fog nőni a diabétesz előfordulása.. A cukorbetegek mintegy 40 %-ánál alakul majd ki krónikus veseelégtelenség, ami fokozza a cukorbetegség szív-, érrendszeri és egyéb szövődményeinek a kockázatát.

Minden, ami elhízáshoz vezet, hajlamosít cukorbetegség és krónikus veseelégtelenség kialakulására is, pl. családi érintettség, magas vérnyomás, kevés testmozgás és egészségtelen étkezési szokások. Fontos a hajlamosító tényezők korai szűrése, hogy mérsékeljük a diabétesz és a krónikus veseelégtelenség kialakulásának esélyét, mivel az jelentősen növeli a cukorbetegek szív- és érrendszeri betegségeit.

A magas vérnyomás az egész világot érintő népegészségügyi probléma, mely még nem érte el a csúcsát. Világszerte a krónikus veseelégtelenség legfőbb oka. A világ lakossága egyre idősebb, és az időskor a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint a krónikus veseelégtelenség legáltalánosabb közös kockázati tényezője. Közel egy milliárd embernek van magas vérnyomása a világon, és 2025-re várhatóan 1,56 milliárdra fog nőni ez a szám. Jóslások szerint a fejlett országokban 24 %-kal, a fejlődő országokban, mint Afrika és Latin-Amerika pedig 80 %-kal fog emelkedni a magas vérnyomás előfordulása. Egy, az ezredforduló idején készült felmérés alapján, a gazdaságilag fejlett Észak-Amerika és Európa területén 333 millió felnőtt embernek volt magas vérnyomása, további 639 millió főnek pedig a fejlődő országokban.

A krónikus veseelégtelenség és a végstádiumú veseelégtelenség gyakorisága folyamatosan növekszik világszerte.

Az adatok nyomasztóak, de egyben felkelthetik mindenkiben a jó értelembe vett aggódást saját egészségével kapcsolatban.

Persze számomra, aki párjával végigjárta a vesebetegség gyötrelmeit, sokkal természetesebb, hogy minden a témával kapcsolatos dolgokra kiélezettebben figyelek.

Ha csak néhány olvasóban sikerül felkelteni a figyelmet arra, hogy tegyünk valamit magunk és mások érdekében, akkor már megérte.

Várom a hozzászólásokat, kérdéseket, megjegyzéseket.


Forrás: vesebetegseg,hu

2013. augusztus 24., szombat

Vissza a kezdethez

2013 márciusában elkezdett első blogomban megfogalmazottak alapján térek vissza a vesével kapcsolatos írásaimhoz. Meggyőződésem, hogy érdemes ezzel foglalkozni, melyhez bátorítást kaptam olyan orvosoktól, akik elolvasták blogomat.

Dr. Szegedi János Orvos-igazgató ezt írta:

„Engedje meg, hogy munkájához további sok sikert kívánjak. Az ön által írt blog nagyon sok információt tartalmaz. Ezek az információk felhívják a figyelmet a vesebetegség időben történő felismerésére, mely nagyban javítja a betegek további életkilátásait.”

A biztatást megköszönve, rendszeresen jelentkezem írásokkal, melyek lényegében a vese működéséhez, betegségeihez, gyógyításához kapcsolódnak. Igyekszem felkutatni azokat az információkat, melyek a témában megjelennek.

A Vese Világnapra 2011-ben meghirdetett üzenettel várom vissza olvasóimat.

"Óvja veséit, mentse meg szívét!".

2013. július 3., szerda

Folytatódik

Kedves, hűséges olvasóim!

Az alaptörténet véget ért, de a téma folytatódik. Természetesen maradnak a vesével kapcsolatos írások.

Jelenleg folyik a Magyarországon működő dialízis állomásokkal történő kapcsolatfelvétel, már több állomásról kaptam visszajelzést. Elképzelésem szerint mindig lesznek aktuális témák, melyek érdekelhetik a nyilvánosságot. Ezekben nyújthatnak majd segítséget azok a szakemberek, akik közvetlenül a betegek mellett dolgoznak.

Nagy örömömre szolgál, hogy több orvos visszajelzése alapján a blog sokaknak nyújt hasznos segítséget.

Idézetek a levelekből:

Először engedje meg, hogy együttérzésemet fejezzem ki Felesége korai
elvesztése kapcsán. De úgy is gondolkodhatunk, hogy az Ön, a Család és az Orvostudomány segítsége mellett még 24 évet kapott a Teremtőtől, melyet szeretteivel együtt tölthetett.
Magam 24 évig voltam a szekszárdi BBraun Avitum 7. sz Dializis központjának orvos- igazgatója, így munkatársaimmal együtt nagyon sok beteg örömében, bánatában, reményében, csalódásában osztoztunk és kellett osztoznunk a családjaikkal együtt. Egy-egy beteg elvesztése mindig mélyen érint bennünket. Egy-egy sikeres transzplantációt az egész dializis központ ünnepként éli meg.
Egyébként gratulálok a blog-hoz és biztos vagyok annak beteg-társadalmi értékében s hasznába is.
Tisztelettel:
dr. Wagner Gyula

Rendkívül nemes a szándéka, hogy blogjában bemutatná a műveseállomásokat! Igazából ez a Nemzeti Veseprogram keretein belül lenne végigvihető. Felvetésére a Fresenius Medical Care központilag is fog válaszolni és javasolni fogják a Nemzeti Veseprogrammal kapcsolatfelvételét és úgy gondolom, hogy segíteni is fognak benne.
Tisztelettel:
dr. Mihalcsó Miklós

2013. június 16., vasárnap

2012 - Szökőnap feketében

Az ünnepek utáni hetekben többször kellett a díalízis kezeléseket rövidebb időre csökkenteni a továbbra is jelentkező alacsony vérnyomás miatt. Egyre nehezebben viselte a kezelésekre történő utazásokat, így többször én vittem és hoztam személygépkocsival. A kezelések hatékonysága romlott, többször jelentkezett nála szívritmuszavar. Február 2-án újból kardiológiai és hasi ultrahang vizsgálatra küldték, ahol a kardiológus dopaminos kezelés szükségességét vetette fel, melyet Szegeden, klinikai ellenőrzés mellett, lehet megkezdeni.

Sajnos a következő hetekben, egészségi állapotában, rohamos változások következtek be. A szervezetében felhalmozódó méreganyagok hatására fekélyek jelentek meg a lábán. Először az alsó lábszárán és lábfején, majd a combjai belső oldalán. A bajai korház bőrgyógyászatán kezdték a kezelését, de kaptunk szereket az otthoni ápolásra is. Közben antibiotikumos kezelést is kapott a fertőzés megakadályozása érdekében
.
Mivel állapotában javulás nem következett be, így előzetes bejelentkezés után, a Szegedi Bőrgyógyászati Klinikára vittem. Sürgősségi felvétel után megkezdték a kezeléseket, több szakorvos tartott konzíliumot. Február 21-én este úgy éreztük, hogy a legjobb ellátást kapja és ő is megnyugodott. A másnap már nem volt annyira megnyugtató, hiszen éjszaka rosszul lett, vérnyomása 68/37 értéket mutatott, elvesztette az eszméletét, így az intenzív osztályra került. Amikor meglátogattuk stabil állapotban volt, a kezelések hatására vérnyomása emelkedett. Csak rövid ideig beszélgethettünk, de tudata tiszta volt, evett, ivott. A csütörtöki napon a lányom és barátja ment be a kórházba, majd telefonon beszéltük meg a fejleményeket. Feleségem állapotában lényeges javulás nem történt, de sikerült dializálni, kapta az antibiotikumos kezelést. Abban bízott, hogy talán majd nem sokáig kell az intenzíven maradnia. Mindezek után abban maradtunk, hogy pénteken együtt megyünk be a klinikára.

Február 24-én, tizenegy óra előtt csörrent meg a telefonom. Az intenzív osztály vezetője közölte, hogy a feleségem 10 óra 45 perckor elhalálozott. A fájdalom hírtelen hasított belém.

Hogyan történhetett? Az orvos csak annyit mondott, hogy hajnalban már rosszul volt, többszervi elégtelenséggel szövődött septicus shok alakult ki. Az intenzív osztályon láthatjuk még, ha bemegyünk.

Életem legnehezebb órái következtek. Közölni kellett a hírt a gyerekekkel, a szüleivel, a testvérével, akik mind aggódtak érte.

Ezen a napon ért véget küzdelme a betegséggel, ahogy az első blogban írtam, több mint 24 év dialízis, legalább 3700 kezelés és annyi utazás, hogy 15-ször megkerülhette volna a földet.

2012. március 2-án végső nyugalomra lelt.

Mi, akik maradtunk, megpróbálunk úgy élni, küzdeni, ahogy ő tette.

Az ég kapujában

Ma magasra vittek szárnyaid,
S nem égettek napnak sugarai,
Emelkedtél, vártak angyalaid,
Éneküket véltem hallani.

Lehettél volna Ikarosz a magasban,
Estél volna kitárt karjaimba,
Most hol volt védelmeződ a bajban.
Ki máskor annyiszor taszított vissza.

Ahogy zárul az égi kapu ajtaja
Visszahullnak tollaid, emlékek,
Mint életünk megannyi csillaga,
Örökké égő földi fények.
/Joco57/

Mondd szebben


Azt mondtam, lement a nap,
De mondhattam volna szebben.
Alábukott a távoli horizonton.

Azt mondtam, szép a szemed,
De mondhattam volna szebben,
Két csillag ragyog arcodon.

Azt mondtam, édes a csókod,
Mondhattam volna szebben.
A méz is csak keserű mellette.

Azt mondtam, jó veled,
De mondhattad volna szebben,
Nélküled semmi az életem.
/Joco57/

Csendesen

Szívedben van egy kicsiny zug,
Meghúzódnék ott csendesen.
Csak hallgatnám dobbanását,
Egyetlen dob sem szól szebben.

Kedvem tartja, elindulok,
Véredben leszek utazó.
Sodródom az árral szüntelen,
Mint árbocát vesztett hajó.

Utazásom, mikor véget ér,
Ismerni fogom életed.
Az utolsó ütem is nekem szól,
Hisz végig itt voltam veled.
/Joco57/

2013. június 4., kedd

A 2011-es év

Az ünnepek után, január közepétől, megkezdődtek a szokásos éves vizsgálatok. Egy megfázás is gyötörte a feleségemet, de végig kellett járni a vizsgálati helyeket, mert a transzplantációs listán csak megfelelő eredmények alapján maradhatott. Mivel ő már régóta kezelt beteg volt, így kibővített vizsgálatokra utalták.

A kezelések közötti napokra kértük a vizsgálatokat, így két hónapba telt a összes vizsgálati eredmény megszerzése. Alapvetően nem voltak kiemelkedően rossz eredményei, figyelemmel a 23 éve tartó kezelésekre, melyek megviselték már a szervezetét.

A tavaszi, nyári hónapok jól teltek, amikor csak lehetett együtt volt az egész család, úgy, mint minden évben.

Az ősz beköszöntével sajnos párom állapotában is változás állt be. Egyre fáradékonyabb volt, nehezebben mozgott, már egy rövidebb sétánál is elgyengült. Újabb kardiológia vizsgálatra küldték, de ekkor még nem mutattak az eredmények lényeges változást a tavaszi vizsgálatokhoz képest. A kezelések után kicsivel több vérképző hormont kapott, melytől általában javulni szokott az erőnléte, persze ez nem azonnal jelentkezik. December hónapban lényeges változás történt, az eddigi magas vérnyomása rövid idő alatt alacsonyra változott. Az alacsony vérnyomás csak tovább növelte a fáradékonyságát, mely a kezelési napokat kritikussá tette. Újabb kardiológiai vizsgálat következett, mely alapján változtatták gyógyszereit.

Állapotának ilyen irányú változása alapján felmerült a transzplantációs listáról történő levétele. A Regionális Vesetranszplantációs Bizottság egy konzultációt rendelt el, melyen feleségem kérésére, 2011. december 15-én, levették a várólistáról, azzal a kitétellel, hogy állapotjavulás után újból felvételre kerüljön.

Alacsony vérnyomását nem sikerült emelni, mely sokszor csak 80/50-es értéket mutatott.

A karácsonyi ünnepek előtt kétszer is szívritmuszavar lépett fel a kezelések alatt. Többször előfordult, hogy nem bírta a négyórás dialízist.

Az ünnepek is nehezen teltek, de együtt volt a család, s akkor még nem gondoltuk, hogy ez lesz az utolsó együtt töltött karácsony.

2013. május 28., kedd

30 éve együtt

2009-ben ünnepeltük házasságkötésünk 30-adik évfordulóját. Az évfordulókat különböző szimbólumok alapján jellemzik.

30. év a - Gyöngylakodalom

A gyöngy a női szépség és jóság szimbóluma. A férj harminc szemből álló gyöngysort ajándékozhat a feleségének egyet-egyet minden együtt töltött év emlékére.

Mi általában szerényen ünnepeltük az évfordulókat, legtöbbször csak virág volt az ajándék.



“A boldogságot nem lehet ajándékba kapni,
Egyetlen titka: adni, mindig csak adni,
Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet,
És sok, sok önzetlen, tiszta szerelmet.”

Goethe




A 30 évből több mint 20 évet éltünk meg úgy, hogy ő már súlyos vesebeteg volt, de ez soha nem rendítette meg kapcsolatunkat.

2010-ben fiunk is megszerezte a diplomát, s ezzel mindkét gyermekünket elindítottuk az élet rögös útján.

Ezek az évek, túl a húsz év dialízis után, már jelentősen megviselték feleségem szervezetét, de a folyamatos vizsgálatok alapján, még nem kellett levenni a transzplantációs listáról. Jellemzően hamarabb elfáradt, a kezelések jobban megviselték, nehezebb volt kimozdítani otthonról, így a hétvégéket legtöbbször családi körben töltöttük.

2013. május 23., csütörtök

20 év után

2007 nyárelején lányunk befejezte egyetemi tanulmányait, zsebében a közgazdasági diplomával megindult az álláskeresés rögös útján. Majdnem fél év után, októberben sikerült elhelyezkednie.

Az év decemberében már húsz év telt el azóta, hogy feleségem, az egyszerűnek induló laborvizsgálat után, egy súlyos vesebetegséggel nézett szembe. 2008 januárjára már 20 évet töltött dializáló gépek „társaságában”. Szervezete még jól bírta a kezeléseket, de jelentkezett a cukorbetegeknél és művese kezelésekre járóknál előforduló, kézfejet és ujjakat érintő úgynevezett alagúti-szindróma betegség. Feleségemnél a leggyakoribb alagút szindróma jelentkezett, mely a csuklónál alakult ki. A csukló csatornájában /carpalis alagút/ futó idegek és inak nyomás alá kerülnek. A nyomás fokozatosan növekszik, melynek hatására az idegek működését befolyásolja. Az ujjakban fájdalom, zsibbadás jelentkezik. Feleségem esetében az is előfordult, hogy főzés közben megsütötte az ujja hegyét, de csak a felhólyagzott bőréről vette észre. Először gyógyszereket kapott, de nem javult az állapota. Az ujjai izomzatának gyengülése, sorvadása kezdett kialakulni, főleg a jobb kezén.


2008 októberében, az ideg további károsodásának elkerülése érdekében műtéti beavatkozásra volt szükség. Viszonylag kis műtétről volt szó, melyet egynapos sebészeti ellátás keretében végeztek el.

A sebész elmondása szerint a csukló tenyéri oldalán ejtett 5-6 cm-es ívelt V alakú metszés segítségével tárják fel a leszorító haránt irányú szalagrendszert, amelyet az ideg megkímélésével átvágnak, ezáltal a leszorítás felszabadul, az ideg működése ismételten normalizálódik

A műtét valóban rövid ideig tartott, de a cukorbetegség miatt a sebgyógyulás hosszú ideig elhúzódott és az első napokban nagy fájdalmak gyötörték.

A végeredmény, bár az ujjak mozgásában csak kis javulás állt be, alapvetően kedvező volt, hiszen a fájdalom és a zsibbadás elmúlt. A bal kezén is jelentkezett a betegség, de mivel a kezelés ezen a kezén folyt, így a kockázatok miatt a műtétet nem vállalta, így maradt az ujjak tornáztatása.

A húsz éve tartó dialízis kezelés jelentősen növelte a különböző szövődmények előfordulását, így a szakorvosi vizsgálatok gyakoriságát növelték. Speciális vitaminkészítményeket is szedett, melyek a kondícióját szinten tudták tartani. Bár a gyerekeink nem minden hétvégén voltak velünk, de igyekeztünk jó családi programokat szervezni, mert azok jelentették az igazi feltöltődést.

2013. május 20., hétfő

Mozgalmas évek II.

Az inzulinos kezeléssel, bár több kötöttséget jelentett, sikerült a feleségemnek elfogadható értéken tartani a vércukorszintjét.

2004-ben fiunk is a felnőtt korba lépett. Jött az érettségi és a felvételi, a nagy dilemmák korszaka, hol tanuljon a gyerek tovább. Mivel lehetőség volt a szakközépiskolásban további kétéves képzésre. A sikeres főiskolai felvételi után, kétéves halasztást kérve, fiunk még velünk maradhatott két évig.

Továbbra is sok időt töltöttünk együtt, leginkább persze hétvégeken. Együtt mentünk bevásárolni, kirándulni, és természetesen lányunk barátja is többször velünk volt. Kialakultak tradíciók, így például minden évben, igyekeztünk elmenni a Balatonhoz. Feleségem kedvelt helye volt a balatonfüredi kemping, ott egy nagy fa árnyékában szeretett megpihenni. Az utazások elég fárasztóak voltak számára, de a monoton kezelések között kellett ez a kikapcsolódás. Sajnos a betegek nagy többségére jellemző, hogy nem csak szociális, de érzelmi támogatottság hiányában szenved.

2006-ban feleségem húgának kislánya született. A kis csöppség számunkra szinte olyan érzést adott, mintha az unokánk lenne, rögtön nagyon megszerettük.



Mondhatom, hogy a szemünk láttára cseperedett fel. Most, amikor a blogot írom, már elballagott az óvodából, de sajnos ezt már az "Ari", ahogy a páromat hívta, már nem élhette meg.



Múltak az évek egymás után, szinte hihetetlennek tűnt, hogy lassan már 20 éve kezdődött a párom betegsége.

2013. május 10., péntek

Mozgalmas évek I.

A 2000-es évek bővelkedtek jelentős eseményekkel. Rohamtempóban múltak az évek, s közben gyerekeink felnőtté váltak. 2002-ben leérettségizett a lányunk és megkezdte egyetemi tanulmányait. Másik városba költözött, így hosszú évek után a családi asztalhoz már csak hárman ültünk. Természetesen tudtuk, hogy ez be fog következni, de így is nehezen teltek a napok, hetek, mikorra újra együtt lehettünk.

2003-ban sajnos bekövetkezett az, ami várható volt a feleségem cukorbetegségének folyamatában, hogy szükségessé vált az inzulinos kezelés. Áprilisban egy hetet töltött korházban, ahol beállították a szükséges inzulin adagolási dózisokat, s egyben megtanították az inzulin beadására is.

Lényegében a hasnyálmirigy inzulintermelését kell pótolni, hiszen ez a hormon segít abban, hogy a glükóz a vérből a sejtekbe áramoljon. A glükóz májban történő tárolásában, a felesleges szénhidrátok zsírrá alakításában és a fehérjék előállításában is nagy szerepe van.

A humán inzulin patronos kiszerelésű. A patronok 3 ml, azaz 300 E inzulint tartalmaznak. Az inzulin-patronokat inzulinadagoló, toll alakú penkészülékekbe helyezve alkalmazzák.

A különböző inzulinféleségekhez különböző penek alkalmasak. Általános érvényű, hogy mindig a bőr alá szükséges adni az inzulint.

Feleségem két féle inzulint használt. Az egyik egy gyors hatású volt, mely a beadás után már fél órával hat, a másik pedig egy hosszú hatástartalmú, amely csak másfél óra után kezd hatni, de 20-24 óráig is hat. Lényegében napközben a gyorshatásút használta, éjjelre pedig a másikból adagolt. Nagyon ügyesen megtanulta az adagolást, de az adagok nagyságának beállítása nem volt egyszerű, főleg a kezelések napján. Az általánosságban ajánlott napi 5-6 étkezést nem tudta tartani, így lényegében az adagok megállapítását, az elfogyasztani szánt étel összetétele alapján, tapasztalatra alapozva határozta meg.

A vesebetegek nagy százaléka cukorbeteg is, hiszen a hosszantartó cukorbetegség a veséket károsítja, így kiemelt odafigyelést igényel az ilyen betegek állapota. Fontos a bőrfelületek ellenőrzése, kezelése, mert gyakoribbak a fertőzések. Érdemes speciális krémeket használni, mert ilyen krémekkel a feleségem is meg tudta őrizni a bőrének kiszáradását. A lábak ápolása kiemelten fontos, így a krémek használatán túl rendszeres masszírozással serkenthető a vérkeringés. Emlékszem esténként televíziózás közben sokat masszíroztam a lábát, ami a fáradt lábait nyugtatta is.

Meg kellett birkózni még egy betegséggel, így már kettővel, melyekből visszavezető út nincs.

2013. május 5., vasárnap

Anyák napjára

„Abban a pillanatban, amikor a gyermek megszületik, megszületik az anya is.”
/Osho/

"Mindent, ami vagyok, vagy lenni szeretnék, az angyali Édesanyámnak köszönhetem."
/Abraham Lincoln/
 Rózsavirág

Édesanyám, Édesanyám,
Illatozó rózsa,
Fent virul a domb tetején
Hosszú évek óta.

Egyszer aztán bimbót hozott
Tavaly tavasz táján,
Én vagyok a rózsabimbó
Édesanyám szárán.

Hogyha egyszer kis bimbóból
Szép virággá érek,
Kibontom a szirmaim és
Jó anyámra nézek.

Amikor majd legszebb leszek,
Megcsodál a világ,
Édesanya gyenge lesz már,
Hervadozó virág.

Egy napon majd elbúcsúzunk,
Lehullik a szirma,
Én pedig csak búslakodom,
Harmatcseppet sírva.

Hamarosan, szép tavasszal
Boldog leszek újra,
Csöppnyi bimbót találok a
Levelembe bújva!

Nevelgetem, ápolgatom,
Boldog, aki látja,
Kibontja majd bársony szirmát
Következő nyárra!

Amikor majd felnő ő is,
Elbúcsúzom tőle,
Lehullatom szirmaimat
Anyámhoz, a földre.
/Bartos Erika/
Egy szép nap emléke!

"Elcsitult  a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk  dolgozott. Számunkra Te sohasem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a  csillagok!"

2013. május 3., péntek

Az életminőség megőrzése

Tizennégy évvel az első dialízis után, reménykedve egy sikeres vesetranszplantációban, kiemelten fontossá vált a megfelelő erőnlét megőrzése. Az évenkénti felülvizsgálatokra is szükség van, hiszen a szervezetet leterheltsége nagy. Persze nem könnyű a heti háromszori kezelések mellett még több napot eltölteni a plusz vizsgálatokkal. Többször kellett a feleségemet is biztatni, elkísérni. A vizsgálatokkal az érhálózat, a szív, a belső szervek állapotát térképezték fel. Igazából ezek olyan vizsgálatok, melyeket panaszmentes emberek esetében is ajánlott lenne időszakonként elvégezni.

Nyaki erek ultrahang vizsgálata:

Pár ütőér látja el agyunkat friss oxigénnel dús vérrel. Ezért kiemelten fontos ezen erekben zajló vérkeringés. Több beteg, főként az évek óta kezeltek, panaszkodtak fülzúgásra, fejfájásra, esetleg látászavarra. Ilyen tüneteket is okozhat az agyi keringés rendellenessége. A vizsgálattal felmérhető az erekben zajló vérkeringés, annak esetlegesen csökkent volta és oka, amely a kóros állapotok megítéléshez alapvetően szükségesek.

Hasi ultrahangvizsgálat:

Vizsgálható a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag, a lép és a vesék. Alapvetően a szervek megnagyobbodása, kitágulása, kövek, daganatok láthatóvá válnak. Az igen gyakori epe-, illetve vesekövesség is kimutatható. Feleségem esetében például a vesék összezsugorodása volt kimutatható. Mivel a zsugorodás mellett egyéb gyulladásos folyamat soha nem jelentkezett, így nem kellett a veséit eltávolítani.

Szívultrahang vizsgálat:

Kiemelten fontos vizsgálat volt, hiszen a vesebetegekre jellemző magas vérnyomás a szívet jelentősen terheli. A szívizom a tartós magas vérnyomás, vagy tartósan magas cukorértékek miatt elmerevedik, így nem tudja jól befogadni a vért, ez akár szívelégtelenséget is okozhat. Feleségem későbbi halálának, sok egyéb okok mellett, egyik oka a szív pumpáló erejének csökkenése volt.

Azok a vesebetegek, akik ráadásul cukorbetegségben is szenvedtek, mint a feleségem, ők cukorterhelés vizsgálatra is mentek. Sajnos a párom esetében évről évre rosszabb lett a cukorterhelés eredménye, így várható volt, hogy át kell majd állnia a gyógyszeres kezelésről az inzulinosra.

A leírtakból következik, hogy nagy odafigyelést igényel a dializált vesebetegek életkörülményének megfelelő biztosítása. A betegek belefáradnak az állandó kezelések monoton rendszerébe, így nagy felelősség hárul a kezelő orvosokra és a beteg családjára is.

2013. április 29., hétfő

Új művese állomás

1999 áprilisában megnyílt a bajai művese állomás, melyet a környékbeli betegek már nagyon vártak, így a feleségem is. Az eddigi 240-250 km utazás helyett csak 70-80 km-t kell megtenni, heti háromszor. Az új beosztás is kedvezőbb lett, hiszen hétfőn, szerdán és pénteken voltak a kezelések, így a hétvégéket együtt tudtuk tölteni. Több mint tizenegy év után nagy könnyebbséget jelentett a rövidebb utazás, de sokáig emlegettük még a régi kezelővel kapcsolatos történeteket, betegeket, orvosokat, nővéreket, akik mindennapi életünk részévé váltak.

Minden dializált vesebeteg kényesen ügyel a karjára, amelyiken a kezelés történik, hiszen az érhálózatnak bírni kell a heti háromszori szúrást, legtöbbször két tűvel. Tíz év után, a feleségemnek, már egy jól kidolgozott módszerre volt. A kezelést megelőző este a szúrás helyét vastagon bekente egy speciális krémmel, melyet a gyógyszertárban kevertek. A krémre nedves papír törlőkendőt tett, majd az egészet betekerte folpackkal. Reggel meleg vízzel lemosta a karját, betekerte rugalmas fáslival, így a bőre megőrizte puhaságát. Mindezt nagyon precízen megtette minden kezelés előtt, így a kezelések huszonnégy éve alatt soha nem volt probléma a kezével.

Tíz év után a lassan kialakuló 2-es típusú cukorbetegséggel kellett szembenéznie, mely a dializált betegek számára óriási kihívást jelent. Gyógyszeres kezelést kapott, amellyel évekig el tudta kerülni az inzulinos kezelést. Elég nehezen tudta tartani a megfelelő cukorszintet, mely többször abban nyilvánult meg, hogy többször leesett a cukorszintje,de a kezelések után, amikor éhes volt, általában felszökött. Nehezítette a helyzetét, hogy nem volt kimondottan húsevő, pedig azt lehetett volna enni. Az a bizonyos „ördögi kör”, mely ugye abból állt, hogy legyen a beteg jól táplált, de nátriumban, káliumban, foszforban szegény, fehérjében gazdag ételt egyen, mégis kerülje a szénhidrátokat, olyan kihívás, amit nem igen tud tartani a beteg. A kompromisszum abba az irányba mozdította el a páromat, hogy figyeljen a cukorra, de a jól tápláltságot helyezte előtérbe.

Gyorsan eltelt a bajai dialízis állomáson az első év. Sokkal többet volt együtt a családunk, így több idő jutott a gyerekekre is.

2000-ben már a fiunk is elballagott az általános iskolából. A lányunk a helyi gimnáziumban tanult, a fiunk pedig egy másik közeli gimnáziumba nyert felvételt. A két éve történt baleseti krízisen átlépve újra csodálatos évek jöttek.

2013. április 25., csütörtök

Derült égből villámcsapás

1998. november 14-én, a kora esti órákban, már vártuk a feleségemet. Váratlanul egy rendőrségi autó jelent meg, ami rosszat sejtetett. Közölték, hogy a betegszállító autó karambolozott, a feleségem megsérült, már korházba szállították.

Kérdéseimre kiderült, hogy a lakásunktól 200 méterre lévő kereszteződésben ütközött egy másik autóval, aminek következtében a betegszállító kocsi az árokba borult. A sofőrön kívül már csak a feleségem volt a kocsiban. Annyit sikerült a sofőrtől megtudnom, hogy a feleségem egy rövid időre elvesztette az eszméletét, mert a fejét ütötte meg.

Természetesen ezek után a gyerekekkel együtt a korházba mentünk, ahol az ambulancián találkoztunk a párommal. Kissé zavart volt, de megismert bennünket és az orvosokkal is kommunikált, de többször hányt az erős agyrázkódástól. Csontsérülést nem szenvedett, de a bal arcán egy jó diónyi duzzanat volt, a fejét és a bal vállát, karját fájlalta. A pontos diagnózis megállapításához agykoponya CT vizsgálatot végeztek, melyből kiderült, hogy bevérzések keletkeztek az agy felületén, melynek következtében agyduzzadás jött létre, ami az agynyomás fokozódását idézte elő. Mivel a vesebetegek a kezelés alatt véralvadásgátlót kapnak, így az ütődés hatására hamarabb bekövetkezett a bevérzés.

A vizsgálatok után az intenzív osztályon folytatták a kezelést és a megfigyelést. Ilyen állapotban hagytuk ott, de vasárnap újra meglátogattuk. A kínzó fejfájása mellett már jelentkezett az agyra ható nyomás miatt a bal váll és kar részleges bénulása. Szerencsére a bevérzés nem volt jelentős, így várható volt az agynyomás csökkenése, valamint az agy funkcióinak javulása. Természetesen a legfontosabb volt, hogy szállítható állapotba kerüljön, hiszen kedden már kezelésre kellett mennie. Többszöri egyeztetés után hétfőn a kecskeméti korház intenzív osztályára szállították, ahol a kontroll CT eredménye alapján, mely lényeges javulást mutatott, engedélyezték a dialízist. Ott ültem az ágya szélén, mert vigyázni kellett a bal karjára, melyen keresztül folyt a kezelés. A bénulás még nem javult és a kezelés alatt iszonyatos fejfájása volt.

Az első kezelés után a belgyógyászati osztályra került, majd egy hét múlva jöhetett haza. Fejfájásai elmúltak, de bal lábát és karját is tornásztatni kellett. A teljes gyógyulás több hónapot vett igénybe, de nem lett maradandó sérülés a mozgásában, viszont az útkereszteződések nem lettek a kedvencei.

2013. április 23., kedd

Újabb szép évek

A 90-es évek, kis túlzással, jól folytatódtak, hiszen feleségem betegségében nem történt semmi rendkívüli. Egyre korszerűbb gépek jelentek meg, melyekkel hatékonyabbá váltak a kezelések, így a betegek szervezete jobban regenerálódott. Szinte rutinszerűen mentek a dolgok. A legtöbb elfoglaltságot a gyerekeinkkel való törődés jelentette, de egyben ez jelentette mindennapi életünk értelmét. Tanulás, játék, kirándulás, ünnepek, évnyitók, évzárók. Voltunk a szülők báljában, sportnapon, nyíltnapon. Későbbi években úgy emlékeztünk ezekre az évekre, mintha nem is lett volna a feleségem beteg, mert minden olyan szép volt. Úgy gondolom ezek az évek meghatározóak voltak abban, hogy családunk olyan harmóniában tudott élni, ami jó hatással volt párom betegségére is.

1995-ben megszületett feleségem húgának a kisfia. Ők a szomszéd házban laktak, így szinte naponta találkoztunk velük. Az új családtag mindennapjaink részese lett, a gyerekeink is nagyon örültek az új játszótársnak.




1997-ben újra lehetőségünk volt kihasználni a vesebeteg számára fenntartott vendégkezelést. Fertőrákoson kaptunk szállást, feleségemnek pedig Sopronba kellett kezelésre bejárnia. Olyan élményekben volt részünk, melyeket sokáig emlegettünk. Kastélyokat látogattunk, Fertő tavi hajókiránduláson voltunk, de még a fertőrákosi kőfejtőt is bejártuk. Kőszeg és Sopron környéke kedves emlékeket idézett fel bennünk, hiszen ott voltunk nászúton, így belefért egy kis vadvirágos romantika a kirándulásokba.







1998-ban lányunk már ballagott az általános iskolából. Már tíz év telt el úgy, hogy feleségem kezelésekre járt, s közben a gyerekeink megnőttek.

2013. április 20., szombat

Nick Vujicic Magyarországon

Azt hiszem sokan hallottak Nick Vujicicről, aki először látogatott Magyarországra. Nick Ausztráliában született, de egy igen ritka, kegyetlen betegség következtében karok és lábak nélkül.

A Nem Adom Fel Alapítvány és egyéb támogatók segítségével több előadást is tartott a hétvégén, melyek egyikén a gyerekeimmel én is részt vettem. A műsor elején sérültekből álló gospel kórus lépett fel. Olyan tehetséges fiatalokat láttunk és hallottunk énekelni, akik közül többen kerekesszékben ültek, vagy látássérültek voltak.

Ezután következett Nick, aki egy asztalon állva tartotta előadását. Igen szándékosan írtam, hogy állt, sőt sétált ide-oda, tökéletes biztonságban. Elmondta, hogy gyerekkorában depressziós volt, a társai csúfolták, még az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatta, de nem tette meg. Úgy fogalmazott, hogy a gondoskodó szüleinek nem akart fájdalmat okozni. Amikor látott más fogyatékos embereket, akkor rájött, hogy nincs egyedül. Beszédében többször hangsúlyozta, nem vagy egyedül, mely egyszerre jelenti a többi fogyatékos embert, de jelenti a fogyatékosok segítőit is. Számára a Bibliából olvasott történetek jelentették életének fordulópontját. Előadása közben az asztalon lévő Bibliát többször lapozgatta. A bal lába helyén lévő két lábujját olyan ügyesen használja, hogy az bámulatos. Több mint egyórás előadása lenyűgöző volt, melyben dráma és humor egyaránt szerepelt. Életereje példa lehet minden ember számára, mert nem csak a sérülteknek mutat utat, hanem azoknak is, akik a sérültek környezetében élnek. Néha egy ölelés többet segít bármilyen anyagi segítségnél. Elmondta, hogy nagyon hiányzik a családja, felesége és kisfia.

Nick már negyven országba vitte el üzenetét, kezek nélküli ölelését. Kitartása megerősített abban, hogy a feleségem életében is a mindig van miért küzdeni életerő jelentette a jövőt.

Az előadás végén újra színpadra álltak a kórusok és együtt énekelt mindenki. Közel mehettünk a színpadhoz, sőt fotót is lehetett készíteni.

Nick mosolya olyan tiszta, őszinte volt, amit látni kell.





Az előadás teljes bevételét egy passzívház jellegű közintézmény felépítésére fordítják, mely sérült emberek lakóotthona lehet.
Ők megérdemlik!







Úgy gondolom, az ilyen élményekre mondják, hogy örök emlék marad. Tudom, illúzió lenne azt mondani, hogy holnaptól minden megváltozik, de talán lesz, aki tovább ad legalább egy ölelést.

2013. április 16., kedd

Fontos dolgok

A dializált vesebetegeknél nagyon fontos, hogy elkerüljék az alultápláltságot. Tehát a testsúlyhoz megfelelő mennyiségű fehérje- és kalóriadús ételeket kell fogyasztani. Az egyébként túlsúlyos betegeknél is tartani kell a fehérje dús ételek fogyasztását.

Nem könnyű átállni a megszokott étrendről, ráadásul többet kell tudni az ételek fehérje, foszfor, kálium tartalmáról. Az első időszakban nálunk is állandóan kéznél volt a tápanyagtáblázat.

Feleségem minden húst előfőzött, vagyis vízben forrásig hevítette, majd hideg vízben leöblítette és csak utána került a megfelelő ételbe. Még a darált húst is átmosta hideg vízzel. A lehető legkevesebb sót használt, az ízesítésnél inkább a fűszerekre hagyatkozott. Töltött húsokat, rakott ételeket gyakran készített. A káliumban gazdag alapanyagok káliumtartalmát áztatással, vagy egy kis előfőzéssel csökkentette. Tejtermékek fogyasztása nagyon ajánlott, bár a magas foszfortartalom miatt erre is vigyázni kell. A zsíros, nehéz ételeket törölte az étrendből, de ettől függetlenül volt pörkölt, töltött káposzta, stb., természetesen baromfihúsból.

Úgy gondolom nagy odafigyelést igényelt a megfelelő étrend összeállítása, de bizonyítottan megérte, hiszen tudta tartani a megfelelő testsúlyt.

A feleségem számára a legkegyetlenebb időszak mindig a nyári időszaktól kezdődő gyümölcsszezon volt. A gyümölcsökkel két „baj” is van, mert sok benne a folyadék, de általában a kálium is, melyek a dializált vesebetegek ádáz ellenségei. Szerencsére a kálium megkötésére van egy speciális por, amely a bélben lévő káliumot nátriumra cseréli. Tehát a gyümölcsevést ő úgy kezdte, hogy egy-két mérőkanál port kevés vízben elkeverve megivott, majd jöhetett a dinnyeevés, persze mértékkel.

A folyadékbevitel alacsonyan tartása jelentette a legnagyobb problémát. Eleinte kimérte előre azt a mennyiséget, amit megihat, de ez nem volt eredményes. Amikor már látta, hogy vészesen fogy a kimért adag, akkor ez feszültté tette.

Úgy gondolom, hogy minden betegnek ki kell alakítani a számára megfelelő étrendi szokásokat, de érdemes rászánni több időt.

Feleségem esetében, ami egyértelműen az ő érdeme volt, évekkel hosszabbította meg életét a helyes étkezés betartása.

Egy idő után minden megy rutinszerűen.